Stiri: Social

Rezultate Libris 2019.

Premiul “Excellence in Global Contribution”, câștigat de Universitatea Politehnica Timișoara

30.10.2017

Statutul de instituție de elită în cercetare al Universității Politehnica Timișoara este reconfirmat prin recentul premiu obținut de Radu-Emil Precup, Mircea-Bogdan Rădac și Stefan Preitl la Gala Scopus Awards, organizată pentru a doua oară de Elsevier în România, în 26 octombrie 2017, la Iași. Cele trei cadre didactice ale Universității Politehnica Timișoara au fost recompensate cu premiul “Elsevier Scopus Award for Excellence in Global Contribution”, pentru cercetare în domeniile: conducerea și ingineria sistemelor, inteligență artificială, inginerie electrică și electronică.

“Felicităm celelalte două echipe care au fost nominalizate și mulțumim grupului Elsevier pentru inițiativă și pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment. Suntem onorați că am obținut premiul ‘Scopus for Excellence in Global Contribution’ și considerăm că este o recunoaștere a muncii noastre, începută în urmă cu mai mult de 25 de ani. În prezent am constituit o echipă bine închegată, în care lucrează cot la cot trei generații. Amintesc unii dintre tineri: Claudia-Adina Bojan-Dragoș, Alexandra-Iulia Szedlak-Stînean, Radu-Codruț David, Raul-Cristian Roman, Elena-Lorena Hedrea și unii dintre cei cu experiență: Adriana Albu și Florin Drăgan. Rezultatele premiate se încadrează în domeniul automaticii, în subdomeniile reglare automată (automatic control) și optimizare, în care dezvoltăm tehnici de reglare, optimizare și modelare a sistemelor, cu diverse grade de inteligență artificială. Mulțumim Universității Politehnica Timișoara și Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată pentru sprijinul constant și ne dorim ca premiul să reprezinte o motivație de a continua pe acest drum”, a declara după decernarea premiului, prof. dr. ing. Radu-Emil Precup.

În anul 2015, într-un clasament realizat de Scopus, prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup a fost desemnat cel mai bun cercetător din lume în domeniul automaticii, iar în anul 2016, echipa d-lui prof. Radu-Emil Precup a obținut premiul “Grigore Moisil” al Academiei Române, la secțiunea “Știința și tehnologia informației”, pentru grup de trei lucrări: “Contribuții la optimizarea sistemelor fuzzy”. Totodată, domnul prof.dr.ing. Precup a primit în 2015 premiul Excelenței în cercetare din partea Universității Politehnica Timișoara, deschizând seria premiilor pe care conducerea UPT le acordă pentru recunoașterea și sprijinirea cercetătorilor de elită ai instituției.

Radu-Emil Precup și Mircea-Bogdan Rădac au mai obținut Premiul Spiru Haret pentru Educație, mediu, IT, acordat în anul 2016 de Academia Română. Precizăm, de asemenea, că un studiu realizat anul 2017 de site-ul IIoT World îl clasează pe domnul profesor dr. ing. Radu-Emil Precup între primii 10 cercetători din domeniul inteligenței și automatizării artificiale.

Anul acesta și cel de-al doilea premiu acordat în cadrul Galei Scopus Awards România a ajuns tot la Timișoara, Universitatea de Vest câștigând distincția “Excellence in international collaboration”.