Agricultura

Premium Porc

Premium Porc Group privește cu încredere spre viitor

01.03.2023

Obiectivul companiei este de a crea un sector zootehnic național puternic, prin reinventarea modului în care își desfașoară activitatea și creșterea flexibilității de a răspunde la provocări, precum și prin păstrarea potențialului echipei Premium Porc. Premium Porc, al doilea mare producător de carne din România, depune în continuare eforturi semnificative pentru crearea unui sector zootehnic național puternic, în care consumatorul român să continue să aibă opțiuni în ceea ce privește calitatea, disponibilitatea și prețul cărnii de porc la raft.

Însă, mai ales în contextul recent, provocările sunt la tot pasul. Cea mai mare provocare pentru întreaga industrie a creșterii porcului în România continuă să fie virusul Pestei Porcinei Africane și manifestarea acestuia în mod necontrolat pe teritoriul României. În acest context, compania a fost obligată să reducă temporar activitatea de producție prin plasarea în conservare a mai multor ferme din cadrul grupului.

În plus, nivelurile record înregistrate de prețurile cerealelor și al utilităților în 2022 au reprezentat o altă provocare majoră pentru activitatea grupului Premium Porc. Forța de muncă, atât cea calificată, cât și lucrătorii din fermă, a rămas de asemenea o provocare.

Premium Porc depune în continuare eforturi semnificative pentru crearea unui sector zootehnic național puternic

„Criza și condițiile foarte dificile de piață reprezintă, pe de altă parte, o bună oportunitate de analiză și concentrare pe îmbunătățirea activității și optimizarea zonelor cu impact financiar major, în special la nivelul proceselor de producție de la nivelul fermelor. Continuăm să ne pregătim și privim cu încredere în viitor”, ne-a declarat dl. Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.

Pesta porcină a impus nevoia creșterii flexibilității companiei

În ultimii ani, Premium Porc Group a trecut printr-o criză majoră, generată, în principal, de efectul devastator al Pestei Porcine Africane (PPA), care a făcut ravagii asupra întregului sector de creștere porcine din România. În acest context, obiectivul companiei a fost acela de a asigura supraviețuirea în condițiile extrem de dificile generate de PPA și de prețurile record ale materiilor prime și utilităților, dar și reinventarea modului în care își desfașoară activitatea, creșterea flexibilității organizației de a răspunde la provocări precum și, poate cel mai important lucru, păstrarea potențialului echipei Premium Porc de a relua aceeași creștere anuală impresionantă, imediat ce condițiile o vor permite.

În plus, compania și-a concentrat eforturile înspre optimizarea rezultatelor activității de producție, efectuând în același timp schimbări la nivel de organizație pentru a răspunde mai bine provocărilor și noului mediu de business.

Premium Porc și-a concentrat eforturile înspre optimizarea rezultatelor activității de producție

În 2021 a fost finalizată vânzarea diviziei de producție cereale împreună cu terenurile agricole deținute în județul Vrancea, decizie luată pentru ca Premium Porc să își poată concentra eforturile în direcția creșterii porcinelor.

„În ultimii ani, grupul nostru de companii a avut parte de multe schimbări, provocări, decizii dificile și nivel foarte ridicat de incertitudine. Am reușit să trecem peste această perioadă cu ajutorul încrederii arătate de furnizorii și de clienții noștri și, la fel de important, cu susținerea partenerilor noștri financiari care și-au arătat suportul față de industrie și au dat dovadă de flexibilitate în derularea cooperării în această perioadă. Avem în continuare mare încredere în potențialul industriei creșterii porcului în România și oportunitățile de piață pentru producătorii care reușesc să opereze fermele la nivel înalt de eficiență, în condiții de PPA”, precizează CEO-ul companiei.

Condiții dificile pentru crescătorii de porcine în 2022

Deși finalul de 2021 a adus prețuri ridicate la cereale, anul 2022, marcat de începerea războiului din Ucraina, a fost anul cu cele mai mari prețuri, din punct de vedere istoric, pentru aceste materii prime. Impactul a fost major, în condițiile în care în activitatea de producție a porcinelor, costul cu achiziția cerealelor și a altor materii prime pentru producția furajului reprezintă peste 60% din costul total. De asemenea, utilitățile au crescut cu peste 65% față de anii anteriori.

A existat de asemenea și un decalaj în timp între creșterea prețului materiilor prime și al utilităților și creșterea prețului la porcul în viu; de abia spre finalul anului 2022 prețul de vânzare a acoperit costul de producție. În acest sens, anul 2023 se preconizează că va fi în continuare un an dificil cu evoluții oscilante, însă o mare parte dintre dezechilibrele anilor precedenți se vor corecta. Situația de la granița României a avut de asemenea un impact semnificativ asupra activității Premium Porc, situație care s-a reflectat în prețul la cereale, dar și în prețurile la utilități.

Anul 2023 se preconizează că va fi în continuare un an dificil cu evoluții oscilante, însă o mare parte dintre dezechilibrele anilor precedenți se vor corecta

„Sfârșitul anului 2021 a adus un preț destul de ridicat la cereale, influențat de volumele foarte mari de porumb și grâu pe care China le-a cumpărat din piețele internaționale. Dar, pe măsură ce am intrat în 2022 și ne apropiam de noua recoltă, apăreau și premisele scăderii acestor prețuri”, mai spune reprezentantul Premium Porc.

Cu toate acestea, evenimentele din Ucraina au dezechilibrat total piețele. Prețul aproape s-a dublat în lunile martie-aprilie din cauza lipsei ofertei și a tranzacțiilor cu cereale din această țară, Ucraina fiind unul din ce mai mari producători europeni de cereale. Noua recoltă din România, din vara-toamna anului 2022 nu a rezolvat acest dezechilibru, randamentele locale fiind mici din cauza secetei, 2022 fiind anul cu cele mai mari prețuri la cereale.

Prin urmare, compania a reacționat prin diversificarea canalelor de achiziție pentru a adresa și fluxurile de cereale din zona respectivă și a realiza un mix optim al surselor de aprovizionare din punctul de vedere al prețului și al calității.

Repopularea fermelor neutilizate, obiectivul acestui an

Premium Porc Group deține în prezent 10 ferme în 6 județe, cu o capacitate maximă de producție de aprox. 600.000 de porci pe an. În prezent, compania operează la capacitate maximă 4 ferme în jud. Vrancea și Constanța, generând aproximativ 60% din numărul de animale proiectat, iar vânzările din perioada 2021-2022 reflectă această situație. Cauza este în principal pesta porcină africană care a cauzat atât focare în fermele Premium Porc, cât și restricții de mișcare, conducând la scăderea cantității produse și oferite pe piață de grupul Premium Porc.

Datorită PPA, în 2022 grupul a livrat pe piață un număr de porci mai mic cu aproape 40%, însă în 2023 obiectivul principal este de a repopula o mare parte a fermelor care nu sunt utilizate în prezent.

De la înființare, în 2006 și până în prezent, grupul a investit peste 140 de milioane de euro în proiecte derulate în ferme românești. Fermele Premium Porc sunt în majoritate foste ferme construite înainte de 1989 care au fost renovate, recondiționate și retehnologizate, fiind aduse astfel la standarde moderne de funcționare.

În prezent însă, securitatea alimentară națională în privința acestui produs este compromisă, gradul de auto-suficiență în privința asigurării consumului cărnii de porc din producția națională ajungând deja la un nivel foarte scăzut. Astfel, producția de porc a fermelor comerciale a scăzut cu peste 35% în ultimii câțiva ani, iar cantitatea de carne de porc care poate fi asigurată de aceste ferme a ajuns sub 30% din consumul național.

De la înființare, în 2006 și până în prezent, grupul a investit peste 140 de milioane de euro în proiecte derulate în ferme românești

„Inițiativa autorităților de a stimula activitatea de reproducție a suinelor în România este lăudabilă, având în vedere numărul mare de purcei tineret importați pentru îngrășare – peste un milion de capete anual. Însă în actualele condiții epidemiologice, până când PPA nu intră sub un oarecare control – o evoluție stabilă monitorizată pentru un interval relevant de timp – suntem circumspecți față de eficiența acestui program, putând ajunge la sume mari de bani îngropate în ferme care să nu poată să producă la capacitatea anuală proiectată și astfel să fie capabile să genereze valoarea adăugată necesară acoperirii valorii investiției”, a menționat dl. Lars V. Drescher.

Importanța fondurilor europene în sporirea biosecurității

În acest moment, românii consumă din ce în ce mai multă carne provenită din afara țării, iar în cazul în care situația sectorului nu se stabilizează, tendința este de creștere. Fără un sector zootehnic național puternic, consumatorul român va avea mai puține opțiuni în ceea ce privește calitatea, disponibilitatea și prețul cărnii de porc.

Prin urmare, reprezentanții Premium Porc subliniază importanța, mai ales în aceste condiții, a proiectelor cu fonduri europene lansate pentru îmbunățățirea nivelului de biosecuritate. Compania a accesat astfel de proiecte pentru a realiza stații de spălat și de dezinfectat și tratare termică a vehiculelor, dezinfectoare rutiere, împrejmuiri, sisteme de tratare a apei pentru adăpat.

„De asemenea, din fonduri proprii, compania a realizat sisteme de tratare termică a furajelor, prefiltre cu mai multe stadii de acces în ferme. Dar cel mai important lucru este că ne-am întărit echipa dedicată care se ocupă cu monitorizarea modului în care se îndeplinesc procedurile interne de biosecuritate la nivelul fiecărei ferme, precum și ridicarea nivelului de conștientizare a tuturor colegilor în privința impactului pe care fiecare poate să îl aibă în prevenția apariției PPA”, este de părere CEO-ul companiei.

Coordonarea internațională și măsurile preventive în ceea ce privește PPA

În ultimii ani, impactul PPA în România a fost unul devastator asupra industriei creșterii porcinelor, conducând la scăderea producției fermelor comerciale cu peste 35%. Deși în 2022 numărul de focare declarate a fost în scădere față de anii precedenți, încă nu se poate vorbi de o stabilizare a evoluției acestei boli și nici de o gestionare acceptabilă a impactului PPA asupra sectorului.

În cazul în care acest obiectiv nu este atins, producția de porc în România NU poate fi competitivă (din punct de vedere al costului de producție) comparativ cu producția de porc din alte țări, în ciuda faptului că în țară se cultivă cu succes cerealele necesare pentru furaj și există și forța de muncă necesară.

Deși boala aceasta este relativ nouă în centrul și estul Europei, există deja o experiență internațională relevantă care ar putea fi folosită de autoritățile naționale în lupta cu acest virus. Spania, Cehia, Belgia, Germania, Polonia și chiar Bulgaria au adoptat și, cel mai important, au aplicat în mod coordonat măsuri care privesc identificarea rapidă a cazurilor de PPA, controlul mult mai atent al zonelor din jurul focarelor, aplicarea de restricții în privința circulării tuturor porcinelor, reglementări de biosecuritate pentru toate exploatațiile care dețin porcine (autorizate sau nu), reducerea populației de mistreți și ecarisarea rapidă a tuturor porcilor neidentificați.

În ultimii ani, impactul PPA în România a fost unul devastator asupra industriei creșterii porcinelor, conducând la scăderea producției fermelor comerciale cu peste 35%

„Susținem în continuare necesitatea elaborării și implementării unor reglementări suplimentare de biosecuritate – solicitate și de către organismele europene care asistă autoritățile sanitar-veterinare naționale în combaterea acestei boli – care să asigure stabilizarea evoluției PPA pe teritoriul României pentru a permite fermierilor, greu încercați de două pandemii și de o evoluție nefavorabilă a prețului de vânzare și al costului materiilor prime, să își continue activitatea”, afirmă dl. Lars V. Drescher.

Este nevoie de un plan coerent

Conform reprezentanților Premium Porc, se impune un dialog real între TOATE părțile implicate – MADR, ca și responsabil pentru zootehnie, ANSVSA, ca și specialist tehnic în combaterea acestei boli, celelalte autorități care au atribuții în implementarea prevederilor legale legate de existența și de mișcarea animalelor, reprezentanții fermelor comerciale prin asociații și de asemenea reprezentanți ai gospodăriilor individuale.

  1. Educație în biosecuritate pentru crescătorii de animale, în special pentru cei care nu sunt autorizați în mod specific să desfășoare această activitate de creștere a suinelor;
  2. Un task force mobil, constituit din veterinari sau tehnicieni la nivelul ANSVSA, care să fie mobilizat rapid pentru realizarea măsurilor necesare în acele zone unde se manifestă PPA-ul în mod mai virulent, cu mai multe focare;
  3. Stabilirea responsabilităților fiecărei autorități a statului în ceea ce privește modul de colaborare dintre ele și modul de intervenție în acțiunile de identificare, monitorizare, prevenție și control desfășurate, atât în general, cât și în cazul unui focar de PPA;
  4. Supraveghere activă la nivelul tuturor exploatațiilor și ecarisarea promptă a tuturor cadavrelor de animale abandonate, mistreți sau porci domestici;
  5. Controlul strict al tuturor mișcărilor de animale vii, necesitatea înregistrării tuturor efectivelor de suine și raportarea sacrificării fiecărui animal.

Obiective pentru 2023

Obiectivul principal al companiei pentru anul 2023 este de a repopula, cu eforturi semnificative, cât mai multe din ferme – inclusiv cu animale-matcă necesare pentru reproducție – astfel încât să se revină la capacitatea maximă. Bineînțeles, se depun în continuare toate eforturile pentru a asigura protecția față de pătrunderea PPA în ferme.

În perioada 2021-2022 nu se poate discuta de evoluție sau profit, ci mai degrabă de supraviețuire, de reinventare și de redefinire a priorităților, grupul de companii fiind grav afectat de focarele de PPA din fermele proprii și în zonele din jurul acestora, de prețurile ridicate la cereale și de cele ale utilităților. În 2021, Premium Porc a înregistrat o scădere de 39% a cifrei de afaceri la nivel de grup, iar rezultatul net este unul negativ. Pentru 2022 se înregistrează de asemenea un rezultat net negativ, dar bugetul pentru anul 2023 indică o revenire spre normalitate.

„Ne-am concentrat mai mult pe stabilizarea afacerii și pe eficientizarea fluxurilor și perfomanțelor de producție în fermele unde ne desfășuram activitatea. Totuși, în a doua parte a anului 2022 am obținut un preț de vânzare a porcinelor care ne-a permis să ne recuperăm o parte din pierderea mai mare din prima jumătate”, a declarat, în încheiere, dl. Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/premium-porc-se-axeaza-pe-sporirea-biosecuritatii/