Agricultura

Premium Porc – producție autonomă de carne de porc calitativă

01.01.2015

Compania prevede o creștere anuală a producției de 30%, până în anul 2017. Grupul Premium Porc este rezultatul a ani de muncă susținută și a unui parteneriat de succes româno – danez. În anul 2006, DCH International A/S, companie daneză care administra la acea vreme ferme de porcine din Canada, a decis să investească în țara noastră. Primul pas pe care societatea l-a făcut în România a fost achiziționarea fostului complex Suintest Vrancea, din Golești (Focșani).

Investițiile importante nu s-au oprit aici, pentru că societatea a achiziționat alte patru ferme importante din țară. Este vorba despre Consinterfin din Vrancea, fostele Campofrio, Sibioara și Fântânele, și ferma Negreni din Olt. Ultima tranzacție s-a finalizat în anul 2013.

Acestea nu au fost singurele momente importante din cadrul Grupului Premium Porc. În anul 2006, s-a decis înființarea Agro Investments Moldova, cu scopul de a cultiva și fertiliza natural terenurile agricole și a produce cereale pentru furaje. Un an mai târziu s-a înființat Premiul Porc Feed, companie lansată pentru producerea furajului pentru uz intern. ”Compania deține, la ora actuală, cinci unități de producție. Acestea sunt renovate la standarde înalte, pentru a asigura producția de porc gras, toate acțiunile fiind atent monitorizare, începând de la faza maternității și până la îngrășare. În ceea ce privește ultimele investiții, acestea au constat în extinderea fermei Degaro, din Fântânele județul Constanța. S-a dublat capacitatea de producție, iar ferma va avea astfel o capacitate de aproximativ 6.000 de scroafe, genetică DanBred, daneză, matcă proprie”, ne-a declarat Kim Ostergaard, directorul general S.C. Premium Porc S.R.L.. Conducerea companiei a adăugat că în întreaga  fermă funcționează, în prezent, aproximativ 14 hale noi, modernizate sau extinse.

Producție

Întreaga capacitate de producție a companiei se va ridica, în anul 2015, la aproximativ 340.000 de capete de porc gras, explică directorul societății, iar planurile presupun o dezvoltare continuă a producției.

Conducerea Premium Porc a completat că se dorește o creștere anuală a producției cu 30%, până în 2017. “Toți porcii provin din producție proprie, genetică daneză de calitate. În urma rezultatelor de abatorizare a acestor porci, calitatea cărnii este foarte bună, iar conținutul de carne macră este de asemena unul foarte bun: peste 56% în aproape toate cazurile. Trebuie știut faptul că respectăm toate condițiile de bunăstare ale animalelor, în toate etapele: de la fătare și până la livrarea lor către abatoarele autorizate din întreaga țară”, ne-a declarat Silviu Lucian Ciontea, sales manager Premium Porc.

Hrana animalelor este asigurată de specialiștii din interiorul companiei. Rețetele create de danezi au un conținut ridicat de grâu, porumb și ovăz. “Strategia companiei a evoluat de la deținerea unei ferme de îngrășare, la deținerea unui întreg lanț de ferme, care asigură producția de porc gras (în toate stadiile, de la maternitate, la înțărcare și îngrășare) pentru a asigura livrarea unui număr cât mai ridicat de porci cu carne de foarte bună calitate pentru piața din România, produși în România”, a adăugat Silviu Lucian Ciontea.

Hrana animalelor este atent monitorizată de specialiștii din cadrul companiei

Piața internă

Într-o țară în care, pentru moment, necesarul de carne de porc este încă asigurat din importuri din alte state membre ale Uniunii Europene, sectorul de activitate este unul în creștere, cunoscând o evoluție semnificativă în ultimii ani.

Conducerea Premium Porc este de părere că eliminarea dominației furnizorilor străini pe piața procesatorilor de carne din țara noastră este posibilă. “Noi susținem comerțul civilizat, autorizat și legal, și condamnăm ferm orice activitate pe piața neagră. Susținem de asemenea reducerea TVA-ului la carne și la produsele din carne, cât mai urgent, tocmai pentru a limita aceste activități și pentru a contracara într-o oarecare măsură efectele dezastruoase ale embargoului rusesc pentru produsele agricole din Uniunea Europeană”, ne-a declarat Kim Ostergaard, directorul general Premium Porc.

Primele exporturi

Anul 2014 a marcat pentru companie și debutul vânzărilor la export, mai exact în Republica Moldova. Produsul exportat este porcul gras în carcasă refrigerată.

Planurile de viitor ale Premium Porc presupun extinderea exporturilor de carcase de porc refrigerate, iar piețele vizate sunt, pe lângă Republica Moldova, țări precum Serbia, Bulgaria și Grecia, datorită cererilor ridicate înregistrate în aceste țări și a capacității mai reduse de producție.

Se dorește extinderea exporturilor în Serbia, Bulgaria și Grecia 

Campanii de responsabilitate socială 

Grupul Premium Porc se implică activ în multe campanii care vin în ajutorul comunităților locale și susține activitățile demne de laudă. Cele mai multe dintre aceste proiecte sunt direcționate către domenii precum educație, sănătate și sport.

În 2014, compania a donat calculatoare pentru unitățile de învățământ din comunele Slobozia Ciorăști și Golești din județul Vrancea, a ajutat la reabilitarea secției de pediatrie din cadrul Spitalului Județean din Focșani, a fost implicată în organizarea unei petreceri pentru copii, de 1 iunie și, nu în ultimul rând, a organizat un concurs pentru școlari, cu premiul cel mare utilarea completă a unui laborator de informatică. “Obiectivul nostru este să devenim o companie românească care produce porci și cultivă cereale la standarde înalte daneze. Cu acest scop, stabilirea și menținerea unor relații bune cu autoritățile și comunitățile locale sunt esențiale pentru compania noastră. În consecință, promovăm ideea de valoare împărtășită, care implică o concentrare continuă asupra planurilor noastre ambițioase de dezvoltare, precum și asupra aducerii de valoare adăugată pentru comunitățile locale unde activăm, prin adresarea unora dintre nevoile și provocările acestora”, ne-a explicat directorul general Premium Porc.

Planuri de viitor

Cu o cifră de afaceri de peste 61 de milioane de lei, înregistrată în anul 2013, compania urmărește o creștere anuală de aproximativ 20%.

Mai mult decât atât, se dorește atingerea unui nivel de producție de 700.000 – 800.000 de capete anual, începând cu anul 2017. “Avem în plan achiziționarea de noi ferme de producție, creștere și îngrășare a porcilor pentru abatorizare și, de asemenea, continuarea lucrărilor de modernizare la fermele existente. În plus, ne dorim achiziția de noi terenuri agricole, pentru cultivarea cerealelor necesare producției de furaje”, ne-a declarat Kim Ostergaard, directorul general Premium Porc.