Stiri: Agricultura

Pret lemn de foc 2019

Preț lemn de foc 2019: Motivul scumpirilor din ultima perioadă

10.09.2019

Preț lemn de foc 2019. Disfuncționalitățile în aprovizionare au condus la creșterea prețului lemnului de foc cu 50%, anunță Consiliul Concurenței. Astfel, cererea de masă lemnoasă cu destinaţia lemn de foc a fost mai mare decât oferta, în perioada august 2016 – august 2018, ceea ce a condus la creşteri semnificative ale preţurilor şi la disfuncţionalităţi în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc, a constatat Consiliul Concurenței în urma derulării unei analize pe piața lemnului de foc din judeţele:

  • Braşov
  • Brăila
  • Ialomiţa
  • Hunedoara

Preț lemn de foc 2019. Cererea, în creștere

Astfel, cu toate că cantitatea de lemn de foc vândută la nivelul celor patru judeţe, a crescut de la 163.583 mc. la 235.977 mc., respectiv cu 44,25%, aceasta nu a acoperit necesarul și, ca urmare, prețul lemnului de foc a avut o creștere de peste 50%.

”Disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu lemn de foc au determinat populaţia să cumpere lemn de lucru, mai scump, direct sau prin intermediari, schimbându-i destinaţia în lemn de foc, privând astfel industria specifică de resursa necesară. Cu privire la masa lemnoasă recoltată ilegal, există dificultăţi ca aceasta să fie integrată în industrie având în vedere obligaţiile în vigoare privind trasabilitatea, fiind mult mai uşor ca aceasta să fie utilizată ca lemn de foc”, conform Consiliului Concurenție.

Preț lemn de foc 2019. Costuri

Preţul lemnului de foc este influenţat de operaţiunile de tăiere, de prelucrare, de transport, de depozitare, precum și de alte elemente precum specia, gradul de uscare etc.

La nivelul lunii august 2018, pentru cele patru județe analizate, prețurile medii pentru lemnul de foc erau de 220 lei/tonă la producătorii de masă lemnoasă, de 300-450 lei/tonă în depozitele comercianţilor și 600-650 lei/tonă în reţelele de bricolaj. Dintre cele patru județe, cel mai mic preț mediu de comercializare a lemnului de foc se înregistrează în judeţul Brăila, judeţ care deţine mici suprafeţe împădurite, dar cei doi producători locali îşi comercializează produsele, cu precădere, direct la locul recoltării lemnului (fasonat la cioată).

Preț lemn de foc 2019. Județul Ialomița

Cel mai mare preț mediu se înregistrează în judeţul Ialomiţa. Acest județ deţine suprafeţe împădurite mici, dar unicul producător de masă lemnoasă pentru foc (Direcţia Silvică Ialomiţa) îşi vinde produsele, cu precădere, din depozit.

În Hunedoara și Brașov, județe cu suprafaţe împădurite mari și medii, își desfășoară activitatea mai mulți producători care comercializează lemnul de foc atât la locul recoltării, cît și la drum auto și din depozite, preţul variind în funcţie de modul în care lemnul este pus în vânzare.

Principala sursă de încălzire în România

Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România. Numărul gospodăriilor în care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de 3,415 milioane. Acestea reprezintă 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național, conform datelor Institutului Național pentru Statistică.

În mediul rural, numărul locuințelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane. Acest lucru reprezintă 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural.

Preț lemn de foc 2019. Consumul de lemn de foc este influențat de:

  • dimensiunile locuinței
  • condiţiile meteorologice
  • randamentul instalaţiei de încălzire
  • gradul de izolaţie termică al gospodăriei

Randamentul de transformare al lemnului de foc în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, foarte scăzut, respectiv între 20- 40%. În același timp, randamentul de transformare al energiei electrice și a gazului metan în energie termică ajunge la 99%.

Preț lemn de foc 2019. Costul pentru obținerea unei gigacalorii

Costul pentru obţinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 și 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între. 169,3 – 178,7 lei, în situaţia unor instalaţii pentru obţinerea energiei termice utilizate, în general, de către populaţie. Așadar, lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante, încălzirea locuinţei fiind de obicei, parţială, iar confortul termic redus, iar înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o primă etapă a procesului de diminuare a cantităţii de lemn de foc utilizată.

Recomandările făcute de Consiliul Concurenței

Prin urmare, Consiliul Concurenței recomandă extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale astfel încât să se renunţe treptat la încălzirea cu lemne, ceea ce va conduce la diminuarea poluării, la economisirea aceste materii prime şi, implicit la reducerea tăierilor ilegale.

Citește și OMNIASIG rezultate financiare 2019: Anunțul făcut de compania de asigurări