Petrol si gaze

Pret petrol 2021

Cum va evolua preţul petrolului în anul 2021?

01.12.2020

Preţ petrol 2021. Estimările privind cotaţia „aurului negru” depind de modul în care va evolua pandemia de coronavirus. Anul 2020 a fost unul extrem de dificil pentru sectorul petrolier la nivel mondial. Pentru prima dată în istorie, petrolul s-a tranzacţionat la un preţ negativ, în contextul restricţiilor de circulaţie impuse de pandemia de coronavirus. În plus, nici 2021 nu se anunţă a fi un an prea bun pentru acest sector.

Estimările analiştilor din piaţa petrolului prevăd pentru următorul an o cotaţie a ţiţeiului cuprinsă între 40 şi 65 de dolari. În timp ce instituţii cunoscute la nivel mondial, precum Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială, au previziuni mai puţin optimiste, analiştii din cadrul companiilor private, cum este cazul celor de la Goldman Sachs, estimează o recuperare importantă a preţului petrolului în anul 2021. Aceste previziuni pozitive vin în contextul în care suntem tot mai aproape de a avea un vaccin împotriva coronavirusului, fapt care ar putea pune capăt restricţiilor dure impuse în întreaga lume.

Preţ petrol 2021. „Aurul negru” şi-a pierdut prestigiul în 2020

Aşa-numitul „aur negru” şi-a pierdut prestigiul în 2020. În decembrie 2019, prețul țițeiului a fost în medie de 67 dolari pe baril, nivelul fiind mai mare cu 10 dolari decât cel de la sfârșitul lunii decembrie 2018. Creşterea venise pe fondul estimărilor care indicau că anul 2020 va fi unul destul de bun din punct de vedere economic. Însă pandemia de coronavirus a dat totul peste cap, astfel că în ianuarie 2020 prețurile petrolului au pierdut tot câștigul acumulat din cauza focarului de coronavirus din China, care a afectat cererea de petrol.

Pe 20 aprilie, prețurile pentru contractele futures WTI care urmau să expire a doua zi au scăzut pentru prima dată la un nivel negativ. De atunci și până în prezent, preţul petrolului a mai recuperat din pierderi, însă nivelul nu este nici pe departe unul optimist.

Preţ petrol 2021. Pe 20 aprilie, prețurile pentru contractele futures WTI care urmau să expire a doua zi au scăzut pentru prima dată la un nivel negativ

Preţ petrol 2021. Ce se așteaptă?

Estimările pentru 2021 nu sunt deloc optimiste, în contextul în care încă nu se ştie ce evoluţie va avea pandemia de COVID-19.

US Energy Information Administration’s (EIA) arată că, în medie, în 2020 petrolul s-a tranzacţionat la 41,42 de dolari, în timp ce pentru 2021 estimarea ar fi de 49,53 de dolari. Previziunea este una în scădere faţă de media de 64,37 dolari pe baril în 2019. Pe de altă parte, EIA estimează  pentru anul viitor o creştere a cererii de petrol.

În 2020, petrolul s-a tranzacţionat la 41,42 de dolari, în timp ce pentru 2021 estimarea EIA ar fi de 49,53 de dolari

Preţ petrol 2021. Fondul Monetar Internaţional, estimări mai puţin pozitive

Fondul Monetar Internațional, în raportul privind Perspectivele Economice Mondiale, preconizează  o redresare mai modestă. Astfel, preţul  petrolului va ajunge la 36,9 dolari pe baril în 2020 și va reveni la 39,5 dolari în anul care tocmai urmează să înceapă.

Aşadar, FMI nu prevede o redresare prea curând a preţului ţiţeiului. „Previziunile privind prețurile petrolului se află pe coridor între 40 și 45 dolari pentru 2021”, afirmă Jihad Azour, director al departamentului FMI din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Conform acestuia, este important de urmărit modul în care va evolua cererea de petrol la nivel mondial, în contextul în care în 2020 a fost cea care a dictat scăderile şi creşterile de preţ.

Fondul Monetar Internațional nu prevede o redresare apropiată a preţului petrolului, previziunile privind preţul situându-se între 40 şi 45 de dolari pe baril

Banca Mondială: Un preţ mediu al petrolului de 44 de dolari

Banca Mondială estimează pentru 2021 un preţ mediu al petrolului de 44 de dolari. Astfel, în ciuda reducerii producției de petrol, recuperarea preţului petrolului s-a oprit, pe fondul îngrijorărilor legate de al doilea val de coronavirus și a impactului asupra consumului de petrol la nivel mondial.

Anul viitor, cererea de petrol va fi în aproape toate țările mai mică decât cea din ​2019, cu excepția Chinei. Aşadar, conform Băncii Mondiale, nu vom avea parte de o redresare de luat în seamă.

Pe de altă parte, pentru 2022, estimarea economiştilor arată un preţ mediu al petrolului situat în jurul valorii de 50 de dolari.

Anul viitor, cererea de petrol va fi în aproape toate țările mai mică decât cea din ​2019, cu excepția Chinei, conform Băncii Mondiale

Preţ petrol 2021. Rezervele mondiale de petrol au reînceput să crească

De asemenea, S&P Global Platts afirmă că preţul petrolului se va tranzacţiona în 2021 în jurul valorii de 50 de dolari. Conform agenţiei de evaluare, rezervele mondiale de petrol au reînceput să crească la finele anului 2020, în contextul restricţiilor impuse de multe ţări unde cazurile de coronavirus au avansat. Aşadar, şi perspectivele pentru 2021 vor fi afectate de incertitudinile privind pandemia şi a unei cereri mai mici de ţiţei în întreaga lume.

Perspectivele pentru 2021 vor fi afectate de incertitudinile privind pandemia şi a unei cereri mai mici de ţiţei în întreaga lume, potrivit S&P Global Platts.

Goldman Sachs, estimări mai optimiste

În schimb, estimările făcut de Goldman Sachs sunt mai optimiste. Piaţa petrolului va cunoaşte o revenire în 2021, întrucât scăderea cererii determinată de pandemie va fi oprită de faptul că vom avea mai multe vaccinuri anti-COVID-19 pe piaţă încă de la începutul anului. Analiştii băncii spun că în 2021, petrolul se va tranzacţiona chiar şi la o valoare de 65 de dolari, însă preţul în jurul căruia se va stabiliza piaţa va fi de aproximativ 58 de dolari.

Aşadar, estimările privind preţul petrolului depind extrem de mult de modul în care va evolua pandemia de coronavirus şi dacă va fi sau nu disponibil un vaccin la scară mondială.