Stiri: Stiri

Preț unic pe piața spot de energie

18.07.2013

România a semnat, alături de alte patru state un acord pentru cuplarea piețelor de energie spot. Astfel, țara noastră va beneficia de un tarif unic al energiei tranzacționate pe acest tip de piață.

Cu toate acestea, viitorul preţ unic ar putea fi mai mare decât tariful mediu de tranzacţionare de pe piaţa spot naţională, notează Bursa.

„Faptul că energia din cele cinci ţări va fi tranzacţionată la comun, pe o piaţă unică, nu este un lucru rău pentru consumatori. Dimpotrivă. Cu cât concurenţa este mai mare pe o piaţă, cu atât preţul va fi unul foarte bun pentru consumatori. O piaţă cu un număr cât mai mare de participanţi câştigă în lichiditate. Desigur, preţurile din cele cinci ţări participante la bursa regională se va uniformiza”, a declarant Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România pentru sursa citată.

Conform unor estimări expuse de Lungu prețul energiei electrice pentru consumatorii români majorarea nu va fi una semnificativă. Motivele lui Ion Lungu fac referire la faptul că regiunea are excedent de energie, pe fondul scăderii importante a cererii de energie, iar Europa nu dă semne că va ieşi prea curând din criză.

Memorandumul de Înțelegere pentru preț unic pe piața spot a fost semnat de către România, Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia.

Sursă: Bursa.ro