Stiri: Agricultura

Prețul cafelei ar putea înregistra o creştere semnificativă

07.09.2016

După ce și-a consolidat prețul în ultimele 18 luni, cafeaua arabica începe să dea semne de creştere, conform unei analize Saxo Bank. Astfel, graficul lunar arată că prețul cafelei arabica formează un plafon inferior, semn că prețul se pregătește de o urcare semnificativă.

„Aceste plafoane apar, de obicei, la finalul unei perioade extinse de trenduri descrescătoare și semnalizează apariția unei mișcări opuse. Crearea unui asemenea plafon durează câteva luni și, imediat cum apare ruperea, trendul crescător se instalează”, a spus Ole Hansen, Head of Commodity Strategy din cadrul Saxo Bank.

Conform acestuia, cafeaua robusta a fost „motorul” acestei mișcări de revenire în ultimele luni. Vremea nefavorabilă din Vietnam – cel mai mare producător global – și din Brazilia a ajutat prețul să recupereze semnificativ. În vreme ce piața de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacționat contract pe robusta a atins un preț record pe ultimele 18 luni, la Londra.

În timp ce revenirea prețului cafelei arabica a durat ceva mai mult, datele tehnice ne arată cum în cazul cafelei robusta s-a trecut de la un trend de piață moderat la unul agresiv, la începutul acestui an.

„Cafeaua arabica pare să testeze prețul de 154.75 cenți/livră (3,4$/kg.), ceea ce reprezintă o creștere de… 38.2%! O depășire a acestui preț ar putea însemna finalul perioadei de plafon de care vorbeam mai sus. Acest trend ar putea duce inițial prețul spre 168.25 cenți/livră, dar există potențial chiar și pentru 181.75 cenți/livră, sau chiar mai mult!”, a mai spus Ole Hansen.

Fondurile hedge dețin, în momentul de față, poziții nete long de 32.000 de loturi – doar un pic mai puțin decât valoarea record recentă (19 iulie a.c.). În 2014, când a crescut prețul, pozițiile long erau cam cu 36% mai multe, adică 50.000 de loturi.

În plus, creşterea recentă a prețului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenția asupra stocurilor. În Brazilia, specialiștii sunt îngrijorați din cauza frigului care ar fi putut afecta copacii, lucru care e un indiciu destul de limpede asupra recoltei din 2015.

Organizația Internațională a Cafelei a dat publicității, săptămâna trecută, un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piața va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.

„Aici putem introduce în ecuație interesanta informație că producătorii și comercianții deopotrivă dețin poziții nete short de 76.000 de loturi. Ultima oară când am văzut așa ceva a fost în 2014, când arabica se vindea cu peste 200 cenți/livră. Datele mai arată că numărul de saci de cafea păstrați în depozite certificate de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1999 încoace”, a mai spus Ole Hansen.