Minerit

Pretul exploatarii diamantelor

Prețul exploatării diamantelor

01.04.2016

Cele mai mari mine de diamante şi aur se regăsesc în ţările Africii Centrale şi de Sus. Bijuteriile sunt apreciate de toate femeile, mai ales dacă este vorba despre diamante sau dacă acestea sunt confecţionate din aur. Însă, în spatele acestor metale şi pietre pretioase se află o povestea extrem de tristă, cea a ţărilor africane care trăiesc într-o sărăcie de neimaginat, pe un pământ „îmbibat” în aur şi diamante.

Diamantele s-au format în urmă cu sute de milioane de ani, în interiorul Terrei, prin cristalizarea carbonului. În urmă cu aproximativ un milion de ani, erupţiile vulcanice din Africa au făcut ca lava care conţinea diamante să ajungă mai aproape de scoarţa terestră.

De departe, cele mai mari mine de diamante şi aur se regăsesc în ţările continentului African. Acolo, o mulţime de oameni nu fac şi nu trăiesc pentru altceva decât pentru a extrage aurul şi pentru a găsi pietre preţioase. Însă, chiar dacă ne-am putea imagina că aceste persoane duc o viaţă demnă de invidiat, situaţia este cu totul alta. Grupuri armate violente sunt cele care controlează minele din Africa, iar principalii beneficiari ai acestor averi obţinute nu sunt cunoscuţi.

Diamantele ar trebui să fie simboluri ale iubirii, angajamentului și să reprezinte noi începuturi pline de bucurie. Însă, pentru mulți oameni din țările africane, acestea par sa fie mai degrabă un blestem decât o binecuvântare, întrucât minele de diamante din lume produc nu doar diamante, ci și războaie civile, violenţă, sclavie, degradarea mediului și suferință.

Cei mai mari producători de diamante şi aur

Republica Sud-Africană este cunoscută ca fiind cel mai mare producător de aur, la nivel mondial, pe teritoriul său regăsindu-se nu mai puţin de 750 de mine din care se extrag metale nobile şi diamante.

Aur şi diamante se găsesc, de fapt, în întreaga regiune a Africii Centrale şi de Sud, în special pe văile râurilor care traversează aceste ţări.

În Africa de Sud se regăsesc nu mai puţin de 750 de mine din care se extrag metale nobile şi diamante.

Dacă vă întrebaţi cum reuşesc micile grupuri armate să controleze aceste zone, răspunsul este unul simplu: acestea sunt cele care oferă minerilor licenţele de explorare, ele sunt cele care cumpără diamantele şi aurul de la mineri, la nişte preţuri derizorii şi pun taxe pe transporturi. Principala problemă este aşadar reprezentată de faptul că guvernele, autorităţile din aceste zone nu pot oferi protecţie cetăţenilor săi.

În ultimii 30 de ani, şapte ţări africane au suferit conflicte civile brutale alimentate de aceste pietre preţioase. Este vorba de Sierra Leone, Liberia, Angola, Republica Congo, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană și Republica Democratică Congo.

Nu cu mult timp în urmă, oamenii din ţările dezvoltate au început să fie conştienţi că cea mai mare parte a diamantelor sunt extrase în urma violenţei şi prin condiţii inumane.

Rezoluţii internaţionale

Global Witness a fost una dintre primele organizații care a atras atenţia asupra legăturii dintre conflictele din Africa şi pietrele preţioase, în anul 1998. Tot în acelaşi an, Organizația Națiunilor Unite a identificat, de asemenea, problema diamantelor care oferă finanțare războaielor civile din această ţară.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat în anul 2001  convenţia numită Sistemul de Certificare al Procesului Kimberley.

De asemenea, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat în anul 2001 o convenţie privind aceste pietre preţioase, numită Sistemul de Certificare al Procesului Kimberley. Aceasta politică are drept scop blocarea intrării diamantelor extrase în condiţii inumane pe piaţa legală. Procedura presupunea ca fiecare ţară participantă să certifice faptul că toate diamantele extrase, neprelucrate, sunt produse şi comercializate în mod legal şi că nici nu sunt folosite într-un mod direct pentru finanţarea acţiunilor militare rebele din statele Africii.

Totodată, au mai fost adoptate şi alte rezoluţii internaţionale prin care se încerca stoparea acestei situaţii, iar multe ţări, printre care şi Statele Unite şi Elveţia, au interzis, în diferite perioade, importurile de diamante brute, neprelucrate, din ţările africane.

Așadar, violenţa şi nedreptățile rămân un aspect cotidian al mineritului cu diamante.

Chiar dacă multe persoane consideră că situaţia descrisă nu prea are rezolvare, în momentul în care atât companiile, cât şi guvernele, se vor comporta responsabil, comerţul cu diamante va reuşi să aducă prosperitate în ţările din Africa Centrală şi de Sud, precum şi investiţii importante, locuri de muncă şi o creştere a nivelul de trai.

Cele mai valoroase diamante din lume

Cel mai mare diamant din lume a fost găsit în anul 1905 în mina Premier, din Africa de Sud. Denumit ”Cullinan”, diamantul are o greutate de 3106,75 carate. Impresionantul diamant a fost tăiat în nouă briliante de cea mai bună calitate. Cea mai mare parte a pietrei preţioase  numită inițial ”Cullinan I”, ulterior ”Marea Stea a Africii”, are forma unei pere și cântărește 530,2 carate. Aceasta este montată, în prezent,  pe mânerul sceptrului Casei Regale a Marii Britanii, care se află expus în Turnul Londrei.

Cel mai mare diamant găsit vreodată are  3106,75 carate

Cel de-al doilea mare fragment tăiat din Cullinan este cunoscut sub numele de ”Cullinan II” sau ”Steaua Mică a Africii”, cântărește 317 carate și face parte din același tezaur al bijuteriilor Coroanei Britanice.

În noiembrie 2015, un diamant uriaş de 1.111 carate şi de o calitate excepţională, considerat cel mai mare şi mai valoros descoperit în ultimul secol, a fost extras  dintr-o mină din Botswana. Piatra preţioasă este a doua ca mărime din lume după celebrul diamant Cullinan.