Stiri: Stiri

Prețul grâului își continuă tendința descendentă

17.06.2013

Competiția desfășurată la nivelul piețelor de export de grâu este una acerbă. În aceste condiții prețul grâului continuă să scadă, atingând o descreștere de 12 procente anul acesta.

La finalul săptămânii trecute cotația grâului cu livrare pentru luna septembrie a cunoscut o coborâre de 0.7 procente la nivelul pieței din Chicago, ajungând astfel la 6.8075 dolar/bușel, notează Bursa. La închidere cotația este cea mai redusă din 2 aprilie și până în prezent. Numai săptămâna trecută tariful pentru grâu a scăzut cu 2.3%, punctând de fapt cel de-al doilea declin consecutiv la nivel tarifar. În total, de la începutul anului curent prețul grâului a pierdut 12.5%, analiștii preconizând că și săptămâna aceasta tariful va continua să își mențină tendința descendentă.

Numeroasele țări exportatoare ale Europei influențează puternic felul în care prețul grâului oscilează, marcând acest declin tarifar, estimările Departamentului Agriculturii din SUA notând că producția mondială de grâu va ajunge la 696,9 milioane de tone în anul agricol 2013-2014.

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite producția la nivel global, în ceea ce privește acest sector agricol, va atinge un noul nivel record.

Sursa: Bursa.ro