Stiri: Economie

Prețul locuințelor în România a crescut cu 5%

12.07.2016

Conform unui studiu realizat de RE/Max, prețurile medii pe segmentul rezidențial în România au crescut cu 5%, ajungând la 900 de euro/mp. Astfel, România se află pe locul 5 în Europa în ceea ce privește cele mai mari creșteri ale prețurilor pe metrul pătrat pe segmentul rezidențial în primul semestru al acestui an.

„Studiul realizat de RE/MAX Europe arată că prețurile pentru proprietățile rezidențiale din România au crescut, în primele șase luni ale acestui an, cu cca. 5,9% comparativ cu finele lui 2015, ajungând la cca. 900 de euro/mp”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Pe primul loc în acest top se află Portugalia, unde prețurile au crescut cu 14,3%, urmată de Germania – 11,24%, Turcia – 10,68%, la polul opus fiind țări precum Slovacia și Grecia, unde prețurile au scăzut chiar și cu 3%.

Conform aceluiași studiu, cu un cost de 900 de euro/mp, România se află pe ultimele locuri, alături de Turcia, Cehia și Slovacia, pe primele locuri fiind Elveția, Turcia și Germania, cu prețuri cuprinse între 5.785 – 2.820 euro/mp.

În ceea ce privește închirierile pe segmentul rezidențial, prețul pe metrul pătrat a rămas aproape neschimbat în majoritatea statelor. Astfel, în România acesta se situează la circa 5 euro/mp, la același nivel ca și la finele lui 2015. Cele mai mari valori sunt înregistrate în Elveția (17 euro/mp), Olanda (13 euro/mp), Franța (12,6 euro/mp) și Finlanda (12,5 euro/mp). La polul opus se află Turcia – 2,27 euro/mp, Grecia – 4,2 euro/mp, Italia – aprox. 5 euro/mp și România, cu 5 euro/mp.

De asemenea, studiul RE/MAX a evidențiat că piața imobiliară din Europa este foarte diversificată, însă factorul comun la nivel european este reprezentat de nivelul minim istoric al ratelor de dobândă la creditele imobiliare, fapt ce a determinat o creștere a cererii la nivel rezidențial și, de asemenea, a prețurilor.

Astfel, în prima jumătatea a acestui an, un european a plătit în medie 1.908 euro/mp pentru achiziția unei locuințe, iar în ceea ce privește chiriile, prețul mediu a fost de 8,08 euro/mp.

În ceea ce privește previziunile pentru următoarele șase luni, la nivel local, RE/MAX Europe estimează că prețurile pe metrul pătrat, atât la vânzare cât și la închiriere, vor rămâne stabile, în timp ce legea Dării în plată ar putea avea chiar un efect ușor negativ în numărul de tranzacții.

“Economia și piața imobiliară sunt puternic influențate de situația politică din anumite regiuni. Alte influențe majore sunt determinate de schimbări legislative locale sau europene, cât și de evoluțiile dobânzilor pentru creditele imobiliare”, a încheiat Michael Polzler, Managing Director RE/MAX Europe.