Prețul petrolului 2020. Este posibil ca producătorii din țările Orientului Mijlociu să ajungă să livreze peste două treimi din oferta totală în acest an. După ce în 2019 prețul petrolului a avut o evoluție cât de cât constantă, 2020 nu se anunță un an foarte bun pentru „aurul negru”. Dacă la începutul anului trecut petrolul se tranzacționa la un preț de 45 de dolari, iar în aprilie s-a atins un nivel maxim de 66 de dolari, ulterior prețul a scăzut la aproximativ 50 de dolari. Au urmat creșteri și scăderi succesive, cuprinse în intervalul 50 – 62 de dolari, la final de an petrolul tranzacționându-se în jurul valorii de 60 de dolari.
Petrolul se tranzacționa, la finele anului 2019, în jurul valorii de 60 de dolari
Prețul petrolului 2020. EIA: Prețul petrolului va fi mai redus decât în 2019
Energy Information Administration, EIA, estimează că în anul care tocmai a început prețul petrolului va fi mai redus decât în 2019. Acest lucru se va întâmpla în special în prima jumătate din 2020. Motivul este următorul: creșterea stocurilor de petrol.
Pe de altă parte, estimările Goldman Sachs, chiar dacă mai pozitive, nu sunt însă foarte bune. Banca a decis în decembrie 2019 să reevalueze estimările sale privind prețul petrolului în 2020. Conform sursei citate, reducerile producției operate de OPEC vor ajuta piața să evite un surplus de petrol.
Goldman Sachs se aștepta ca petrolul Brent să ajungă la 63 de dolari pe baril în 2020, iar petrolul WTI să fie de aproximativ 58 de dolari pe baril.
OPEC și Rusia au convenit la începutul lunii decembrie să reducă producția de petrol. Acest fapt a dus la o stabilizare a prețului, iar efectele măsurii se vor resimți și în 2020. În plus, Arabia Saudită va continua să-și depășească cota de producție cu 400.000 barili de petrol pe zi.
Prețul petrolului 2020. Estimările Goldman Sachs arată că petrolul Brent va fi de 63 de dolari pe baril în 2020, iar petrolul WTI de 58 dolari
Prețul petrolului 2020. Estimările S&P Global Platts
S&P Global Platts estimează că în 2020 prețul petrolului se va tranzacționa peste nivelul de 60 de dolari.
Evenimentele meteo extreme ar urma să aibă un impact asupra prețului petrolului, la fel cum vor avea și riscurile geopolitice.
În 2019, inundațiile au perturbat plantarea și recoltarea culturilor din Statele Unite, iar acest lucru afectează activitatea economică. În plus, un muson târziu în India a afectat cererea de petrol, iar uraganele și taifunurile contribuie din ce în ce mai mult la perturbarea creșterii economice.
Prețurile petrolului brut pot crește peste 60 de dolari pe baril în 2020, însă cel mai probabil prețurile globale ale energiei, inclusiv produsele petroliere și gazele naturale vor stagna.
Prețurile globale ale energiei, inclusiv produsele petroliere și gazele naturale vor stagna
Printre riscurile geopolitice, S&P Global Platts menționează sancțiunile impuse Iranului, care vor rămâne o amenințare pentru aprovizionarea cu petrol.
Prețul petrolului 2020. Creștere semnificativă a cererii de petrol
În plus, se estimează că în 2020 se va înregistra o creștere semnificativă a cererii de petrol. Aceasa va ajunge la 1,26 milioane de barili de petrol pe zi, față de 0,95 milioane barili în 2019. Se așteaptă un avans în toate regiunile, cu excepția Europei de Vest și a Japoniei.
Prețul petrolului 2020. În 2020 se va înregistra o creștere semnificativă a cererii de petrol
În aceste condiții, în prima parte a anului, prețul petrolului ar putea depăși 65 de dolari, urmând ca la finele anului cotația să ajungă, din nou, la nivelul de 60 de dolari.
Prețul petrolului 2020. Agenţia Internaţională a Energiei, estimări mai pozitive
Pe de altă parte, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) este de părere că prețul petrolului va avea o revenire lentă în 2020.
Conform agenției, în acest an, vom asista la un avans gradual al prețurilor. Se va ajunge până la nivelul de 80 de dolari pe baril.
Agenţia Internaţională a Energiei estimează că prețul petrolului va crește constant în 2020, atingând chiar nivelul de 80 de dolari
Prețul petrolului 2020. Oferta de petrol și prețurile reduse
În ceea ce privește oferta, IEA consideră că producătorii cu costuri mari, cum sunt cei din Canada şi Brazilia, precum şi cei din Statele Unite, vor fi mai afectaţi de preţurile reduse la petrol decât majoritatea exportatorilor.
Și, în acest condiții, este posibil ca producătorii din țările Orientului Mijlociu să ajungă să livreze peste două treimi din oferta totală. Acest lucru se poate întâmpla în condițiile în care în prezent aceste țări furnizează o treime din petrolul necesar.
Pe de altă parte, investițiile în această industrie vor continua să se reducă și în 2020, așa cum s-a întâmplat și în 2019. Reducerea finanțărilor va avea implicații serioase asupra pieței petrolului.
Prețul petrolului 2020. Decizia pe care Alianţa OPEC+ o va lua în martie 2020
Cu toate că estimările nu sunt prea optimiste, prețul s-ar putea menține ridicat în contextul în care la începutul lunii decembrie 2019, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) au votat reducerea producţiei cu încă 500.000 de barili pe zi în primele trei luni din 2020.
Din luna ianuarie a anului 2019, Alianţa OPEC+ pune în practică acordul privind reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, acord valabil până în martie 2020. Așadar, după această dată, în funcție de ce decizie se va lua, prețul va putea să își continue creșterea sau să se înregistreze un trend negativ.
Citește și Nivelul salariilor din domeniul petrolului și gazelor naturale. În ce țări sunt cele mai mari salarii?