Stiri: Energie

Preţul petrolului îşi continuă declinul

24.11.2015

Săptămâna trecută, mărfurile şi-au continuat scăderea, în condiţiile în care materiile prime rămân dependente de energie, în timp ce supraproducția de pe piețele de petrol continuă să îngrijoreze, se arată într-o analiză realizată de Saxo Bank.

„În vreme ce piața de petrol începe să se liniștească deoarece cererea începe să crească, nu același lucru se poate spune despre metalele industriale. Acest sector suferă din cauza combinației dintre supraproducție și încetinirea cererii și din cauza Chinei, unde economia își schimbă paradigma – de la una condusă de investiții și export, la una în care dictează consumul. Toate acestea au avut un impact asupra materiilor prime, printre care cuprul, oțelul și minereul de fier”, a explicat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy – Saxo Bank.

Conform lui, această schimbare majoră în cererea venită din partea națiunii cea mai consumatoare de mărfuri din lume a împins indicele Baltic Dry către un nivel scăzut record, ducând pierderea generală din ultimele 12 luni la 60%. Indicele, văzut de mulți ca fiind indicatorul cheie al stării economiei mondiale, urmărește activitatea pe 23 de rute de navigație comercială și mai multe tipuri de nave care transportă cărbune, minereu de fier și grâne.

„Mărfurile soft sunt singurul sector care continuă să atragă cumpărători și, în timp ce zahărul pare să se mai calmeze după o creștere puternică luna trecută, cafeaua arabica a crescut în preț. Creșterea a fost provocată de seceta din Brazilia, unde producțiade cafea robusta a fost diminuată, apărând deja griji pentru 2016”, spune analistul.

Totodată, aurul a atins un nou nivel minim pe ultimii cinci ani, în vreme ce argintul se învârte în jurul valorii de suport de 14 dolari. Însă, potențialul de creștere pe termen scurt al aurului pare limitat la 1110 dolari /uncie, iar nivelul scăzut record din 2010 devine pragul de suport la 1045 dolari /uncie.

În plus, săptămâne trecută, Țițeiul Brent și WTI s-au întors la pragurile scăzute ale anului, din moment ce supraproducția continuă să facă presiune pe piață. Stocurile din SUA s-au mărit pentru a 8-a săptămână, ceea ce a dus la 100 de milioane de barili peste media pe 5 ani.

Prețul petrolului crud OPEC a scăzut sub 40 dolari/baril pentru prima dată din 2009, când prețurile se apropiau de limita de jos generată de criza din 2008, iar întâlnirea OPEC care urmează să aibă loc pe 4 decembrie se dovedește importantă și se reflectă în preț.

„Presiunea exercitată asupra Arabiei Saudite – arhitecta strategiei market share vs.preț – va continua să crească, pe măsură ce relațiile dintre membrii cartelului se vor deteriora. Nu există semne de reducere a producției – cel puțin nu din partea OPEC – ceea ce va crea un mediu tensionat la intrarea în 2016. În primul trimestru vom avea de furcă și cu stocurile provenite din Iran, oadtă cu un dolar mai puternic în urma prognozatei creșteri de dobândă în SUA”, conform analizei Saxo Bank.

În timp ce prognoza pe termen scurt în ceea ce privește țițeiul rămâne o provocare, există opinia potrivit căreia actualul nivel scăzut al prețului ar trebui să atragă o scădere de producție în statele non-OPEC, mai ales din partea producătorilor de țiței de șist din SUA. Abia atunci se va încumeta și OPEC să anunțe reducerea producției pentru a opri scăderea și a trece spre creștere, eventual în a doua jumătate a lui 2016.