Finante

Preţul petrolului, la cel mai înalt nivel din ultimii ani

01.06.2018

Estimările arată că barilul de petrol ar putea depăşi chiar 100 de dolari. Tensiunile politice din Orientul Mijlociul, agravarea crizei din Venezuela, un important exportator de petrol, dar și alți factori au dus preţul barilului de petrol la noi maxime. Astfel, preţul petrolului a atins, în luna mai, cel mai ridicat nivel al ultimilor patru ani, avansul fiind stimulat de agravarea crizei economice din Venezuela, precum şi de decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul. Alt motiv identificat de analiștii din sectorul petrolier pentru creşterea bruscă a preţului petrolului se referă la reducerile privind aprovizionarea din Arabia Saudite şi a altor producători care au dominat, la nivel mondial, contractele futures  pe termen scurt, împingând preţurile la cel mai mare nivel din 2014, mai exact, situat între 70 şi 75 de dolari pe baril.

În ultimele zile ale lunii mai, preţul petrolului se situa în jurul valorii de 70 de dolari pe baril 

Analiştii din sectorul energiei precizează că agravarea crizei din Venezuela va continua să pună presiune pe preţul „aurului negru”. Producţia de ţiţei a Venezuelei s-a redus, în ultimii ani, la jumătate, ajungând la doar 1,5 milioane barili pe zi.

Producţia de ţiţei a Venezuelei s-a redus, în ultimii ani, cu aproape 50%

Principalul motiv este reprezentat de faptul că Statele Unite au decis să nu mai investească fonduri la fel de mari în industria petrolieră, întrucât se axează în special pe producţia de petrol extrasă din şisturi.

Iranul asigură în jur de 4% din livrările mondiale de petrol

De asemenea, preţul petrolului „a explodat” pe burse după ce preşedintele american, Donald Trump, a anunțat retragerea SUA din acordul privind programul nuclear iranian, program semnat de marile puteri ale lumii cu Iranul în anul 2015, neprelungind, aşadar, perioada de suspendare a sancţiunilor impuse Teheranului.

Încă din anul 2016, Iranul a devenit un important exportator de petrol, la nivel mondial, după suspendarea sancţiunilor economice impuse la nivel internaţional.

Cum va evolua preţul petrolului în perioada următoare?

Preţul petroului va atinge 100 de dolari pe baril, arată o analiză realizată de Bank of America Merrill Lynch. Creşterea va avea în spate cererea în creştere, la nivel mondial, precum şi tensiunile geopolitice privind Iranul şi Venezuela.

Pentru anul în curs, cererea de petrol se va majora cu 1,5 milioane de barili pe zi, iar pentru 2019 estimările arată că aceasta va avea un avans de 100.000 de barili pe zi faţă de anul în curs, creşterea ajungând astfel la 1,6 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţie din Venezuela şi retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul ar putea, aşadar, reduce exporturile de petrol din aceste două ţări, fapt care va duce la un avans al preţului, însă analiştii în domeniul petrolier din cadrul Bank of America nu se aşteaptă ca exporturile de ţiţei ale Iranului să suferea vreo modificare în lunile următoare.

Bank of America nu se aşteaptă ca exporturile de ţiţei ale Iranului să suferea vreo modificare în lunile următoare

OPEC nu va mai reduce producţia

De asemenea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea să renunţe la înţelegerea de reducere a producţiei, însă creşterea acesteia nu va fi suficientă pentru a compensa o scăderea rapidă a rezervelor, se mai arată în analiza citată. Pe de altă parte, producătorii pe ţiţei din Statele Unite ar putea reduce producţia din cauza tensiunilor din lanţul de aprovizionare.

„Pe scurt, piaţa petrolului rămâne pe un trend pozitiv, atât timp cât cererea mondială nu suferă din cauza ameninţărilor privind existenţa unui război comercial sau din cauza incertitudinilor politice”, a afirmat autorul raportului privind preţul ţiţeiului, Francisco Blanch, din cadrul Bank of America.

Piaţa petrolului rămâne pe un trend pozitiv, atât timp cât cererea mondială nu suferă din cauza ameninţărilor existente

Preţul mediu din 2018 al petrolului se va situa în jurul valorii de 70 de dolari pe baril, în timp pentru anul care urmează se estimează o valoare medie de 75 de dolari, atingându-se, pentru o anumită perioadă, chiar şi un preţ de 100 de dolari pe baril de petrol.

Pe de altă parte, Goldman Sachs a anunţat că tensiunile politice din Orientul Mijlociu, incertitudinile privind producţia din Venezuela, precum şi retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul ar putea determina o creştere semnificativă a preţului petrolului, ajungând în timpul verii la 82,50 dolari pe baril.

Anul viitor, ţiţeiul ar putea atinge chiar şi un preţ de 100 de dolari, pentru anumite perioade

În plus, Agenţia Internaţională pentru Energie a afirmat la începutul anului că estimează o creştere a producţiei de petrol în Brazilia, Canada, Norvegia şi, în special, în Statele Unite care va fi suficientă pentru a acoperi cererea mondială de ţiţei până în anul 2020.