Cum vor evolua preţurile apartamentelor în contextul pandemiei de COVID-19?

01.10.2020

Preţuri apartamente 2020. S-au înregistrat scăderi pe toate segmentele, în ultima perioadă, însă programul Noua Casă ar putea susţine vânzările. Preţurile apartamentelor, ca multe alte domenii, vor fi şi ele influenţate de pandemia de coronavirus. În ultima perioadă, studiile din domeniul imobiliarelor, arată că preţul locuinţelor a început să scadă, în contextul în care în piaţă există multe incertitudini privind o posibilă criză economică. În plus, creşterea ratei şomajului face ca mulţi români să nu îşi mai permită să facă un credit pentru a achiziţiona o locuinţă.

Şi cererea pentru apartamente este mai mică, în condiţiile în care, după trei luni de stat în casă, românii se îndreaptă mai mult către case.

Totuşi, demararea programului Prima Casă ar putea determina o creştere a cererii pentru locuinţe.

Conform unui studiu realizat de portalul imobiliar Titirez.ro, efectele pandemiei de coronavirus se resimt şi în piaţa imobiliară. Astfel, în contextul incertitudinilor din piaţă, prețul de vânzare a locuinţelor s-a ajustat în ultima perioadă.

Preţuri apartamente 2020. Principalele motive ale scăderii preţurilor pentru apartamente sunt constrângerile economice și scăderea cererii

Ce preţuri au apartamentele din Bucureşti?

În Capitală, pe segmentul garsonierelor, preţurile se situează în jurul valorii de 1.250 de euro/mp. Pentru apartamentele cu două camere, media este de aproximativ 1.200 de euro/mp, iar pentru cele cu trei camere, costurile sunt similare cu cele pentru două camere.

În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor cu patru camere, costul este de 1.250 de euro/mp, iar pentru case şi vile costul pe metru pătrat este de peste peste 1.300 de euro.

Preţuri apartamente 2020. Preţul mediu al unei case în Bucureşti este de 243.520 euro

„Putem afirma, cu certitudine, că evoluţia preţurilor la vânzare, pe toate tipurile de locuinţe, a fost descrescătoare o dată cu atingerea apogeului pentru fiecare tip în parte. Preţul mediu pe metru pătrat, dar şi preţul mediu total au scăzut pentru toate tipurile de locuinţe aflate la vânzare în Bucureşti după ridicarea stării de urgenţă, însă în continuare sunt peste valorile medii din perioade similare ale anului trecut”, a afirmat Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.

De asemenea, o analiză RE/MAX România arată că există, în prezent, o corecție medie la nivel național între 5% și 10% a prețului la apartamente.

Preţuri apartamente 2020. Principalele tendinţe din real estate în 2020 sunt corecțiile de preț pe segmentul vânzări, reducerile de preț pe închirieri și o ușoară scădere a volumului tranzacțiilor

Chiriile sunt în scădere

De asemenea, pe segmentul închirieri, se estimează o scădere a prețurilor cuprinsă între 10 și 15%.

Conform rezultatelor studiului, printre motivele principale care determină scăderea se numără: rata ridicată a șomajului, incertitudinea generală şi nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor.

Printre motivele principale care determină scăderea preţurilor regăsim rata ridicată a șomajului, incertitudinea generală, nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor

Conform portalului imobiliar anunţul.ro, în luna august s-au raportat scăderi pe piața rezidențială cuprinse între 2,56% în cazul caselor și vilelor și 0,1% în cazul apartamentelor cu două camere. De asemenea, preţurile garsonierelor au fost tot în scădere.

Preţuri apartamente 2020. În luna august, o garsonieră în Bucureşti avea un preţ mediu de 43.185 de euro

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate de pe piață, au avut un preţ cu 0,1% mai mic, ajungând la 64.644 de euro. Preţurile apartamentelor cu trei camere s-au redus cu 1,11%, la 91.611 de euro. Prețurile cerute pentru apartamentele cu patru camere s-au redus cu 0,18%, la 132.971 de euro.

Pentru case şi vile, ieftinirile au fost de 2,56% în august, la o medie de 227.867 de euro.

Preţuri apartamente 2020. Programul Prima Casă poate aduce o creştere a cererii

Totuşi, lansarea programului Prima Casă (după noua denumire programul Noua Casă) poate determina o schimbare de trend, determinând un avans al cererii.

Preţuri apartamente 2020. Principalele obiective ale programului Noua Casă sunt:

– facilitarea achiziţiei de locuinţe adaptate standardelor de locuire moderne;

– creşterea calităţii spaţiului de locuit şi a spaţiilor comune;

– reducerea riscului seismic prin favorizarea cumpărării de locuinţe noi, consolidate sau reabilitate.

Noul program îşi propune să stimuleze piaţa construcţiilor şi a sectoarelor conexe.

Aşadar, prin programul Noua Casă se vor acorda două categorii de credite pentru:

  • cumpărarea de locuinţe noi
  • achiziţionarea de apartamente vechi

Pentru locuinţele noi, se acordă credite până la 140.000 de euro, cu un avans de 15%, cu o garanţie de 60%. De asemenea, se acordă şi credite de până la 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Apartamentele noi trebuie să fi fost finalizate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. La acestea se adaugă şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării sau a reducerii riscului seismic. Acestea trebuie să fie recepţionate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului.

Pentru locuinţele vechi se pot accesa credite de maximum 70.000 euro. În acest caz se achită un avans de 5% cu o garanţie de stat în valoare de 50%.

În plus, beneficiarii programului pot realiza rambursarea anticipată a creditului fără comision.

Prin urmare, deşi nu se ştie ce va urma în ultima parte a anului 2020, este clar că pandemia de COVID-19 are un impact şi asupra preţurilor locuinţelor din ţara noastră.

Citeşte şi IZOTEC Group a lansat prima fereastră premium la preț standard

 

 

 

Citiți și despre: