Preturile apartamentelor din Romania 2020

Preţurile apartamentelor din România, în scădere

09.09.2020

Preţurile apartamentelor din România 2020. RE/MAX România prezintă rezultatele unui studiu despre impactul Covid-19 în piața imobiliară, realizat de companie la nivel european. În ţara noastră, specialiștii estimează o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente.

Preţurile apartamentelor din România 2020. Concluzii

Printre cele mai importante concluzii ale studiului RE/MAX se numără:

  • corecții de preț pe segmentul vânzări
  • scăderi de preț pe închirieri
  • o ușoară scădere a volumului tranzacțiilor

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.130 de agenți și brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei și bărbați, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Jumătate dintre participanții la studiu au o experiență de minimum trei ani în cadrul agențiilor RE/MAX.

Preţurile apartamentelor din România 2020. Scădere de 5-10%

În România, specialiștii estimează la o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente.

La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiști estimează scăderi ale prețurilor între 5-10%. Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, care prezic o creștere între 2-5% a prețului la case. În România, la nivel național, specialiștii estimează o corecție medie între 5 și 10% a prețului pentru apartamente, cu variațiuni în funcție de piață/oraș.

Preţurile apartamentelor din România 2020. Chirii

Pe segmentul închirieri, respondenții prezic o scădere a prețurilor cuprinsă între 10 și 15%. Totodată, 70% dintre participanții la studiu indică scăderi între 10-20% ale prețurilor pentru proprietăție comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi atât în mediul rural, cât și în cel urban.

Peste 40% dintre respondenți estimează o stagnare sau o ușoară scădere a volumului de tranzacții imobiliare în România.

Preţurile apartamentelor din România 2020. Volumul tranzacţiilor

În ceea ce ține de volumul tranzacțiilor, specialiștii estimează o ușoară tendință de scădere la nivel european, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanți estimează o scădere a volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanții la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacții pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât și de achiziții. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții.

Potrivit rezultatelor obținute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacții se numără:

  • rata ridicată a șomajului
  • incertitudinea generală
  • nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor

Citeşte şi Programul Noua Casă. Anunţul făcut de ING

 

 

 

Citiți și despre: