Stiri: Constructii

Prețurile apartamentelor, în creștere în august

09.09.2014

După o scădere de 1,8% înregistrată în prima lună de vară, în restul sezonului estival prețurile apartamentelor la nivel național au acut un trend de creștere relativ constant, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național a ajuns, la finele lui august, la 907 euro pe metru pătrat util – față de 904 și 906 euro pe metru pătrat la sfârșitul lui iunie și, respectiv, iulie.

Majorările consemnate în primele luni din 2014 au fost compensate de scăderi (în aprilie și iunie), astfel încât nivelul actual de preț este foarte apropiat de cel din ianuarie (903 euro pe metru pătrat) și, totodată, de cel atins în perioada similară din 2013 (910 euro pe metru pătrat).

Totuși, în ciuda tendinței de stabilizare resimțite per ansamblu la nivel național, în unele dintre marile orașe pretențiile vânzătorilor sunt ceva mai ridicate la finalul acestei veri decât decât în urmă cu un an.

Astfel, în București, suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, la sfârșitul lui august, la 1.076 de euro pe metru pătrat util (de la 1.075 de euro pe metru pătrat în iulie). Nivelul actual de preț este cu 2,1% mai mare față de cel atins în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, în Brașov, după ce prețul mediu a crescut cu 1,1% în ultima lună – de la 806 la 815 euro pe metru pătrat util –, nivelul este aproape identic cu cel consemnat în urmă cu 12 luni, respectiv 814 euro pe metru pătrat.

Clujul – singurul în care prețurile au scăzut în august

Cluj-Napoca este singurul în care prețurile apartamentelor au înregistrat scăderi pe parcursul lunii august. Astfel, pretențiile proprietarilor din Cluj-Napoca au scăzut cu 0,4%, de la 927 la 923 de euro pe metru pătrat. Chiar și așa, prețul actual este cu 2,1% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, respectiv 904 euro pe metru pătrat.

Constanța – prețurile s-au menținut la un nivel constant

În Constanța, Indicele Imobiliare.ro s-a menținut la un nivel relativ constant în ultima lună de vară, la 854 de euro pe metru pătrat (față de 853 de euro pe metru pătrat, la sfârșitul lui iulie). Constanța este singurul dintre marile centre regionale analizate în care nivelul actual de preț este mai mic decât în urmă cu 12 luni, la o diferență de 1,7% față de cel atins în 2013 (869 de euro pe metru pătrat util).

În Timișoara, după un avans de 1,2% în luna august – de la 811 la 821 de euro pe metru pătrat –, prețul mediu cerut de proprietari este cu 2,4% mai ridicat decât cel din perioada similară a anului trecut (respectiv 802 euro pe metru pătrat).