Stiri: Constructii

Preţurile apartamentelor – tendință de stabilizare

07.05.2015

Prețurile medii solicitate ale apartamentelor din Bucureşti prezintă o tendință de stabilizare atât pe segmentul inferior (zonele de la periferie), cât și pe segmentul mediu-premium (centru, semicentru și Nord). Astfel, în luna aprilie prețurile nu au suferit nicio modificare comparativ cu luna martie, conform unei analize efectuată de HomeFinders.

HomeFinders a analizat, pe baza a 6.059 de oferte scoase la vânzare în lunile martie și aprilie ale acestui an, prețurile mediane ale locuințelor, solicitate de proprietari. Analiza confirmă stabilizarea prețurilor, care, în luna aprilie, au rămas exact la același nivel cu cel din luna anterioară.

Proprietarii apartamentelor din zonele mărginașe solicită un preț median de 50.000 de euro pentru apartamentele scoase la vânzare, în timp ce proprietarii de locuințe situate în zonele semicentrale, centrale și de Nord ale Bucureștiului solicită un preț mediu de 68.000 de euro.

Nici volumul de oferte înregistrat în aprilie nu prezintă diferențe notabile. La nivelul întregii piețe de apartamente din București, luna aprilie a adus doar 45 de oferte în plus față de luna martie. Numărul total de oferte scoase la vânzare în aprilie este de 3.052.

Se remarcă, totuși, ușoare diferențe între cele două segmente de piață: inferior și mediu-premium. În luna aprilie, proprietarii au scos pe piață cu 2,4 procente mai puține oferte decât în martie. De cealaltă parte, se confirmă creșterea de oferte de apartamente în zonele semicentrale, centrale și de Nord ale Capitalei. În aprilie au fost scoase pe piață 1.512 oferte, cu 5,8% mai multe decât în luna anterioară.

Analiza volumului de oferte din luna aprilie indică, de asemenea, scăderea diferenței dintre volumul de oferte de apartamente din zonele mărginașe și volumul de oferte din centru, semicentru și Nord: doar 28 de oferte în plus în zonele de la periferie.

„Analiza efectuată în aprilie asupra prețurilor și volumului de oferte de apartamente din București reflectă două lucruri importante pentru piața rezidențială. Primul este acela că, după o perioadă îndelungată de oscilații, prețurile devin stabile. Al doilea lucru important poate fi rezumat într-o expresie: echilibru al pieței. Am depășit perioada în care atât dezvoltatorii, cât și cumpărărtorii se îndreptau doar către zonele mărginașe ale orașului. Acum se investește și în celelalte zone ale Bucureștiului. În fapt, cele două aspecte importante reflectă un alt aspect cu o importanță și mai mare: piața rezidențială bucureșteană se maturizează”, afirmă Iulia Tisăianu, Property Research Manager HomeFinders.