Stiri: Stiri

Prețurile apartamentelor vechi, în scădere și în octombrie

01.11.2013

Vânzătorii de apartamente vechi au fost nevoiţi să scadă preţurile medii solicitate în ultima lună cu până la 3%, având în vedere că dezvoltatorii imobiliari au finalizat multe locuinţe care pot fi achiziţionate prin programul guvernamental “Prima Casă”, arată un studiul realizat de AnunţuriParticulari.ro.

”Dacă în urmă cu doi sau trei ani proprietarii care dădeau spre vânzare apartamente cu 2 camere creşteau preţurile solicitate de la o lună la alta deoarece “Prima Casă” le aducea clienţi, acum aceştia nu-şi mai permit să facă astfel de încercări deoarece pe piaţă au apărut multe oferte competitive din partea dezvoltatorilor imobiliari care se încadrează în plafonul impus de programul guvernamental”, au explicat reprezentanții portalului imobiliar, într-un comunicat de presă.

Astfel, sub presiunea preţurilor competitive oferite de dezvoltatorii imobiliari, în luna octombrie, proprietarii de locuinţe cu 2 camere au solicitat preţuri mai mici cu 1,5% faţă de luna precedentă, şi cu 6% mai mici decât în octombrie 2012.

Potrivit calculelor realizate de AnunţuriParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presa scrisă şi pe internet, preţurile medii solicitate de proprietari pe toate categoriile de apartamente au scăzut în ultimul an.

Aşadar, dacă în octombrie 2012 proprietarii solicitau un preţ mediu pentru garsoniere de 36.765 de euro, în octombrie 2013 pentru o garsonieră vânzătorii cereau cu 8% mai puţin, adică 33.755 de euro. În timp ce, în ultima lună, preţurile medii solicitate pentru garsoniere au crescut cu 2%.

O reducere de 6% a fost aplicată pentru locuinţele cu 2 camere în ultimele 12 luni. Aşadar, preţul mediu solicitat pentru un apartament cu 2 camere a ajuns, în octombrie 2013, la 52.222 de euro, faţă de 55.740 de euro, valoare înregistrată în octombrie 2012. În ultima lună preţurile medii solicitate pentru apartamentele cu 2 camere au scăzut cu 1,5%.

În ceea ce priveşte preţurile medii solicitate pentru locuinţele cu 3 camere, acestea au fost ajustate cu 9% în ultimul an. Dacă în octombrie 2013 proprietarii solicitau preţuri medii de 71.252 de euro, în octombrie 2012, vânzătorii cereau 78.050 de euro. În ultima lună preţurile medii solicitate pentru apartamentele cu 3 camere au scăzut cu 2,4%.

Proprietarii care vând locuinţe cu 4 camere au făcut reduceri de 2% în ultimele 12 luni, atingând o valoare de aproape 92.327 de euro. În ultima lună preţurile medii solicitate pentru apartamentele cu 4 camere au scăzut cu 3%.