Stiri: Stiri

Prețurile de consum au scăzut cu 0,34 la sută

12.08.2013

În luna iulie prețurile de consum au scăzut cu 0,34 la sută comparativ cu luna anterioară a acestui an. Astfel, alimentele s-au ieftinit cu 1,0 la sută, rata anuală a inflației se situează la 4,41 la sută, conform datelor făcute publice de către Institutul Național de Statistică.

În ceea ce privește cele mai mai reduceri de preț, legumele și conservele de legume sunt cele la care prețul a scăzut cel mai mult, mai exact cu 13,3%, însă și fructele și conservele de fructe au scăzut cu 4,49 la sută.

Totodată, comparativ cu luna trecută tariful mărfurilor nealimentare cât și cel al serviciilor au cunoscut o creștere cu 0,5 procente respectiv cu 0,3 procente, conform Institutului Național de Statistică.

Cel mai mult s-au scumpit ţigările şi energia electrică, preţurile urcând cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar în ceea ce priveşte serviciile principala creştere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea şi salubritatea.

Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.