Stiri: Agricultura

Rata inflatiei septembrie 2020

Preţurile internaţionale ale produselor alimentare, în scădere în iulie

05.08.2016

Prețurile internaționale pentru principalele produse alimentare au înregistrat un declin modest în luna iulie, după cinci luni consecutive de creștere. Astfel, indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 161.9 puncte în iulie 2016, alunecând cu 0,8 la sută (1,3 puncte) sub nivelul lunii iunie și cu 1,4 la sută sub nivelul lunii iulie 2015.

Declinul general al indicelui a fost în mare parte cauzat de scăderile cotațiilor internaționale la cereale și uleiuri vegetale, care au decalat preturile mai stabile ale lactatelor, cărnii și zahărului. Indicele prețurilor alimentelor elaborat de FAO este un indice bazat pe volumul de tranzacții și urmărește prețurile internaționale pentru principalele grupe de alimente comercializate.

Preţul cerealelor

Indicele FAO la prețul cerealelor a scăzut cu 5,6 la sută față de luna iunie, condus de o scădere bruscă a prețurilor la porumb, datorită condițiilor meteorologice favorabile în regiunile-cheie de creștere din Statele Unite care este cel mai mare producător și exportator de porumb din lume. Și prețurile la grâu au scăzut în luna iulie, scădere determinată în principal de stocurile mari la nivel global și de perspectivele de export consistente din disponibilul regiunii Mării Negre. În schimb, prețurile la orez s-au consolidat oarecum, deoarece disponibilitățile în scădere au cauzat o creștere susținută a prețurilor la tipurile de orez Basmati și bob lung.

Preţul uleiului vegetal

În scădere pentru a treia lună consecutiv, Indicele FAO la prețul uleiului vegetal a scăzut cu 2,8 la sută față de nivelul din iunie. Scăderea a fost determinată în principal de uleiul de palmier, al cărui preț a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 5 luni, reflectând o recuperare sezonieră a producției în Asia de Sud-Est, combinată cu cererea atenuată de import la nivel mondial.

Prețurile internaționale la soia, floarea soarelui și uleiul de rapiță au scazut de asemenea, pe fondul unor perspective de aprovizionare mai bune decat cele anticipate mai devreme.

Lactatele

Indicele FAO la prețul lactatelor a crescut cu 3,2 la sută față de luna precedentă, prețul untului înregistrând cea mai vizibilă creștere din grup. Cu toate acestea, prețurile rămân la un nivel foarte scăzut în comparație cu ultimii ani.

Carnea

Indicele FAO la prețul la carne a crescut cu 1,3 la sută, față de valoarea sa revizuită în iunie. Cotațiile pentru toate produsele din carne au rămas ferme, susținute de o cantitate mai mică de porci destinați sacrificării în UE și a producției reduse de carne de ovine și de vită în Oceania.

Cererea internațională de carne rămâne puternică, susținută de o redresare în achizițiile realizate de către China și importurile consistente de către mai multe țări din Asia.

Preţul zahărului

Indicele FAO la prețul la zahăr a crescut cu 2,2 la sută în această luna. Prețurile internaționale la zahăr au fost în mare măsură influențate de mișcările în moneda braziliană, care s-a întărit față de dolarul SUA în luna iulie.