Preţurile producţiei industriale au stagnat în noiembrie

07.01.2014

Preţurile producţiei industriale din România s-au situat în luna noiembrie a anului trecut la acelaşi nivel ca în octombrie, potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, preţurile producţiei industriale pe piaţa internă au scăzut cu 0,2%, iar preţurile producţiei industriale pe piaţa externă au crescut cu 0,4%.

Faţă de luna noiembrie 2012, acestea au fost mai mici cu 0,3%, cu 1,2 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 2,4 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Comparativ cu octombrie 2013, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,1%).

Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (-0,3%) şi industria bunurilor intermediare (-0,1%), conform INS.

Comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile au crescut semnificativ la produsele energetice cu 2,8%, la bunurile de uz curent cu 1,3% şi la bunurile de folosinţă îndelungată cu 1,1%.

Preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 3,1%, în timp cele din industria bunurilor de capital au scăzut cu 1,8%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei.

Citiți și despre: