Prețurile locuințelor s-au redus și în primul trimestru din acest an, acestea ajungând la nivelul înregistrat în cel de-al treilea trimestru din anul 2006, chiar înainte de bula imobiliară, potrivit unei analize realizate de Eurobank Property Services (EPS).
Astfel, indicele rezidenţial EPS arată că în primele trei luni din acest an preţurile la nivel naţional au scăzut cu 2%, comparativ cu trimestrul precedent, după un avans trimestrial anterior pozitiv.
De asemenea, prețurile s-au redus cu 0,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, acest lucru indicând o piaţă imobiliară stabilă, în condițiile în care există o tendință sezonieră de a avea preţuri mai mici în sezonul rece.
Analiza Eurobank Property Services mai arată că de la momentul de vârf al pieţei, înregistrat în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preţurile la nivel naţional au avut scăderi medii anuale de 8,5 procente. Pe total, din acel moment până în prezent, declinul a fost de 41%, ajungând în primul trimestru al acestui an la nivelul de dinaintea bulei imobiliare, respectiv anul 2006.
Cum au evoluat prețurile în București
În zona centrală a Capitalei, preţurile au rămas stabile în perioada analizată, după o fluctuaţie a indexului în trimestrele anterioare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut s-a raportat un avans de 2,5%, stabilind o tendinţă de creştere a pieţei de top la nivel naţional, pentru o perioadă de peste un an.
În schimb, preţurile zonele periferice din București au continuat să înregistreze scăderi mai mari decât cele raportat la nivel naţional, ajungând până la -2,3% în perioada analizată.
De asemenea, preţurile locuințelor din Ilfov s-au redus cu 2,1%, faţă de primul trimestru al anului trecut.
Zona de nord a țării – cele mai mari creșteri
Cea mai semnificativă creştere a preţurilor a fost înregistrată în regiunea de nord a țării, potrivit Eurobank Property Services. Astfel, în primele trei luni ale acestui an, avansul a fost de 2% comparativ cu trimestru anterior și de 5,6% faţă de perioada similară a anului precendent.
Creșterea este explicată de faptul că regiunea Nord are cele mai mici preţuri la nivel naţional, iar creşterea recentă reprezintă o ajustare începută înaintea celorlalte regiuni.
Şi în zona de centru a țării preţurile au crescut cu 2% de la an la an, fără fluctuaţii semnificative ale indexului EPS. Astfel, Moldova şi Muntenia au înregistrat o evoluție stabilă timp de mai multe trimestre. Cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate de regiunea Vest (-3,8%), urmată de Sud şi de Bucureşti – Ilfov, restul regiunilor având reduceri moderate de preţuri.
Ploieștiul conduce topul scumpirilor
Dintre marile oraşe ale țării, Ploieşti a avut cea mai mare creştere a preţurilor locuințelor, cu o rată de 7,5%, faţă de perioada similară a anului precedent, acesta oraș fiind urmat de Braşov, Constanţa şi Galaţi.
Cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate de Brăila, Oradea şi Craiova, deşi în cazul primelor două oraşe evoluţiile înregistrate de indexul EPS par să fi fost afectate de fluctuaţii aleatorii.
Pe tipuri de propietăți, studiul arată că apartamentele au avut performanţe sub nivelul mediu, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional, în timp ce prețurile proprietăţilor noi din Capitală au rămas relativ stabile în ultimele patru trimestre.