Finante

Previziuni economice pentru 2020

01.01.2020

Previziuni economice 2020. Economia globală pare să fi evitat o recesiune, însă riscurile rămân ridicate. Estimările pentru 2020 privind creșterea economică mondială sunt pozitive. Astfel, în prima parte a anului care tocmai a început, avansul economic se va recupera, pe măsură ce tensiunile comerciale se atenuează, iar politica monetară este mai relaxată. Tendința de descreștere raportată pentru ultimele șapte trimestre va fi inversată, însă, cu toate acestea, riscurile rămân ridicate.

Previziuni economice 2020. Reducerea tensiunilor comerciale

Conform prognozei Morgan Stanley, reducerea tensiunilor comerciale, factorul cheie în scăderea economică globală, va duce la o scădere în ceea ce privește incertitudinea din mediul de business. Banca estimează o creștere a Produsului Intern Brut de 3,2% pentru 2020, comparativ cu 3% pentru anul care tocmai s-a încheiat.

Cu toate acestea, avansul economic mondial va depinde de modul în care vor decurge cooperarea comercială dintre Statele Unite și China.

Statele Unite vor avea, însă, un avans economic mai lent, cea mai mare creștere provenind din economiile emergente.

Economia Statelor Unite va crește cu 1,8% în 2020, potrivit estimărilor

Morgan Stanley prognozează un avans al PIB-ului din SUA de doar 1,8%, față de 2,3% în 2019. În ciuda acestui fapt, economia Statelor Unite are o bază solidă.

Există însă incertitudini privind:

  • politica comercială a Statelor Unite
  • alegerile prezidențiale care vor avea loc în acest an

Previziuni economice 2020. O recesiune globală este puțin probabilă

De asemenea, IHS Markit estimează că o recesiune globală în 2020 este puțin probabilă, creșterea economică mondială urmând să se stabilizeze în anul care tocmai a început.

Economia mondială ar trebui să aibă o rată de creștere de 2,5% în 2020, urmând să se îmbunătățească la 2,7% în 2021. În plus, probabilitatea unei recesiuni la nivel mondial este acum la unu din cinci. Acest lucru se întâmplă în ciuda unor incertitudini politice destul de ridicate.

Economia mondială ar trebui să aibă o rată de creștere de 2,5% în 2020, urmând să se îmbunătățească la 2,7% în 2021

„În timp ce economia globală pare să fi evitat o recesiune, riscurile rămân ridicate”, spune Nariman Behravesh, economistul-șef al IHS Markit.

Previziuni economice 2020. Acordul comercial dintre SUA și China

Creșterea economică globală a încetinit în 2019, ridicând întrebări privind o posibilă recesiune. Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au prezentat o perspectivă sumbră și au revizuit proiecțiile lor de creștere economică. Încetinirea a fost sincronizată la nivel global, deoarece disputa comercială SUA-China și incertitudinile politice crescute au afectat încrederea în mediul de afaceri, precum și cheltuielile consumatorilor.

Cu toate acestea, SUA și China și-au temperat războiul comercial. În decembrie, Washingtonul și Beijingul au convenit asupra termenilor unui așa-numit acord comercial „Faza I”. Acesta prevede reducerea tarifelor la importurile chineze iar, în schimb, China va cumpăra din SUA produse agricole, prefabricate și produse energetice.

SUA și China și-au temperat războiul comercial, convenind asupra termenilor unui așa-numit acord comercial „Faza I”

Prin urmare, reducerea conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii este motivul optimismului privind îmbunătățirea creșterii economice globale în 2020.

Previziuni economice 2020. În China, creșterea economică va încetini

Raportul IHS Markit mai arată că economia SUA va crește cu 2,1% în 2020. Pe de altă parte, în China, creșterea economică va încetini, avansul fiind de doar 6%.

Piețele emergente vor avea, de asemenea, o creștere economică mai temperată, chiar dacă procentele sunt destul de ridicate.

În plus, revoltele din America Latină și creșterea mai mică a PIB-ului din India sunt îngrijorătoare, mai ales că sunt concomitente cu un nivel record al datoriilor în lumea emergentă.

Piețele emergente vor avea, de asemenea, o creștere economică mai temperată

Previziuni economice 2020. Creșterea economică în Europa

În ceea ce privește Europa, Fondul Monetar Internațional estimează un avans economic temperat în 2020, de doar 1,8%. Așadar, PIB-ul din 2020 urmează să crească la cel mai mic ritm din ultimii șapte ani.

Cele mai dezvoltate economii ale Europei vor avea o creștere de 1,5%, pe fondul unei creșteri mai reduse a cererii, care va aduce o serie de probleme pentru industrie și comerț.

Previziuni economice 2020. PIB-ul european din 2020 urmează să crească la cel mai mic ritm din ultimii șapte ani

În Turcia, economia va avea o creștere de 3%. În același timp, estimările privind evoluția PIB-ului din Rusia este de 1,9%.

Previziuni economice 2020. Cum va evolua economia României?

Proiectul de buget pentru 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1%. La aceasta se adaugă un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2020.

Proiectul de buget pentru 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1%

Veniturile prevăzute pentru 2020 sunt de 360,149 miliarde de lei, cu o pondere în PIB de 31,89%, iar cheltuielile sunt estimate la 400,694 miliarde de lei, respectiv 35,48% din PIB.

Deficitul de cont curent este prognozat la 10,6 miliarde de euro în anul 2020, având o pondere în PIB în scădere faţă de anul precedent, respectiv de 4,5%, cu un deficit al balanţei de bunuri de 7,7% din PIB.

Produsul Intern Brut în preţuri curente este estimat la 1.129,2 miliarde de lei pentru 2020, în creştere faţă de 1.040,8 miliarde de lei valoare raportată pentru acest an.

De asemenea, este estimată o majorare a numărului de salariaţi de 1,9%, concomitent cu reducerea ratei şomajului înregistrat la 3,0% la sfârşitul anului 2020.