Indicatorul de Incredere Macroeconomica

Previziuni economice: Creștere de 4% a PIB-ului și inflație de 3,6%

13.07.2018

OTP Asset Management România a lansat documentul „Outlook H2 2018”, analiza care prezintă un review al evoluției piețelor financiare în prima jumătate a anului curent, precum și așteptările companiei pentru cea de a doua jumătate a acestui an.

După dezamăgirea înregistrată în primele trei luni ale anului, se așteaptă ca economia României să își revină mai târziu în acest an, deoarece condițiile pieței forței de muncă oferă sprijin pentru consum.

„Dar rezultatele stelare ale anului 2017 sunt greu de atins, deoarece condițiile economice externe au devenit mai puțin favorabile, impactul măsurilor de stimulare fiscală se estompează, politica monetară devine mai strictă, iar recolta excelentă a agriculturii de anul trecut este puțin probabil să se repete. Creșterea PIB-ului în România în anul 2018 poate atinge nivelul de 4% și este de așteptat să încetinească ușor în anul 2019”, conform studiului citat.

Inflația își poate atinge maximul în jurul nivelului actual și ar putea să se tempereze la 3,6% la sfârșitul acestui an, întrucât efectul de bază al unor măsuri excepționale anterioare va dispărea.

Anul viitor, inflația se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, ușor peste limita de toleranță a BNR, deoarece presiunile provenite de pe piața strânsă a forței de muncă rămân puternice, iar la nivel mondial prețurile de consum recuperează. Rata de referință este de așteptat să ajungă la 2,75% la sfârșitul anului 2018 și poate crește până la 3,25% în anul 2019.

Deficitul, o provocare

Ținta deficitului de 3% din acest an pare o provocare, mai ales că statisticile bugetare apărute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamăgitoare la începutul anului 2018.

„Credem că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB. Cu toate acestea, guvernul pare să se angajeze în ținta de deficit. Prin urmare, în mod similar cu 2017, ar putea fi puse în aplicare măsuri de corecție pentru a menține decalajul în apropierea plafonului de 3%”, se mai arată în raportul OTP Asset Management România

Principalele concluzii privind evoluția piețelor financiare:

  • Perspective de creștere la nivel global;
  • Creștere de 4% a PIB și inflație de 3,6% până la finalul anului;
  • Tema investițională a portofoliilor de obligațiuni a fost revenirea inflației, iar cea a portofoliilor de acțiuni, miza pe companiile de tip Value, în defavoarea celor de tip Growth;
  • Estimăm că închidem anul cu valori ale principalilor indici bursieri internaționali peste nivelurile actuale.

Din punct de vedere macroeconomic, la nivel global perspectivele de creștere pe termen scurt sunt încă favorabile, dar în condițiile în care era de politică monetară extrem de slabă s-a sfârșit, iar măsurile suplimentare protecționiste mai agresive își fac apariția, riscurile sunt în creștere.

„Economia Zonei Euro pare să fie în continuare în bună stare, deoarece este de așteptat ca piața muncii să îmbunătățească cererea internă. Politica monetară încă laxă și ritmul sănătos de creștere deschid calea către un alt rezultat favorabil al PIB-ului la nivel european în 2018. Cu toate acestea, creșterea economică se așteaptă să se tempereze mai târziu, pe măsură ce normalizarea politicii monetare se apropie. Este important de subliniat și faptul că perspectiva creșterii ratelor dobânzilor nu este un semn pozitiv, în special pentru țări precum Italia, unde predomină provocările legate de sustenabilitatea datoriei și incertitudinile politice ridicate”, conform studiului.

În ceea ce privește evoluțiile piețelor financiare globale, devine tot mai evident că randamentele minime pentru obligațiuni în EUR, USD sau RON au fost înregistrate deja în anii precedenți, iar pentru perioada următoarea ne așteptăm în continuare la creșteri ale dobânzilor. Șocurile geopolitice din prima parte a anului au generat volatilitate pe piețele de obligațiuni, cel mai mult suferind obligațiunile țărilor emergente, precum și obligațiunile corporative cu grad de risc mai ridicat.

Titlurile de stat

În ţara noastră măsurile pro-inflaționiste luate de Guvern au făcut puțin atractive titlurile de stat românești denominate în lei, acestea înregistrând corecții în prima jumătate a anului curent.

„Zgomotul politic local, zvonurile legate de înghețarea contribuțiilor pentru Pilonul II de Pensii în Semestrul 2 și posibila opționalitate a acestuia începând cu 2019, instabilitatea legislativă și creșterea inflației peste așteptări, toate acestea sunt riscuri suplimentare care au avut un impact negativ asupra randamentelor titlurilor de stat românești”, conform analizei.

În plus, ştirile legate de Pilonul II de Pensii private, la care s-au adăugat evoluțiile piețelor de frontieră, din care România face parte, au determinat corecții importante pentru acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București.

 

 

 

 

 

Citiți și despre: