Stiri: Economie

Investitiile in economia Romanie

Previziuni economice optimiste pentru România

22.04.2021

Previziuni economice România 2021. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri.

Previziuni economice România 2021. Rata inflaţiei

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

“Atât indicatorul de încredere, cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale, cât si cu prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobândă”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, Adrian Codîrlaşu.

76% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobândă de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele pe termen mediu.

Previziuni economice România 2021. Impactul COVID-10

Legat de durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondenţilor din cadrul sondajului CFA (peste 70%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar pâna în trimestrul al IV-lea al anului 2022.

Analiştii din cadrul CFA România susţin că datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Citeşte şi Investiţiile în economie, în creştere în 2020