Slide

Stiri: Companii

PRIA Competition and Circular 2024.

PRIA Competition and Circular 2024 are loc pe 27 iunie

26.06.2024

PRIA Competition and Circular 2024. PRIAevents, în parteneriat cu Coaliția pentru Economia Circulară – CERC și cu sprijinul Consiliului Concurenței România, având parteneri Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu, Asociația OIREP și 360Competition, organizează unicul eveniment dedicat concurenței și economiei circulare în România – PRIA Competition and Circular Economy în 27 iunie 2024, de la 9,30 la Casa Eliad, aflat la ediția a 2-a în acest an.

Concurența este un mecanism vital al economiei

Concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel, se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc prețurile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru funcționarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor.

De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, cât și persoanele fizice, mai ales că în această ediție aducem în prim plan și abordarea europeană asupra aspectelor legate de concurență.

Economia circulară

Întrucât o economie circulară bazată pe reducerea, reutilizarea și reciclarea resurselor și materialelor este din ce în ce mai recunoscută a fi în centrul tranziției ecologice, se pune întrebarea dacă legile și politicile concurenței, așa cum sunt concepute și aplicate în prezent, sunt compatibile cu paradigma sa.

Sunt câteva caracteristici ale economiei circulare care pot conduce la o piață mai puternică și deci, politici de concurență noi pot apărea datorită acestei creșteri și care nu trebuie sa rămână neabordate.

În lipsa unor inițiative de reglementare suplimentare în timp util, consumul global de materii prime ar putea să fie de două ori mai mare până în 2060, cu efecte severe asupra bunăstării umane, economiei și ecosistemelor. Se estimează că cererea pentru unele metale, oțel și aluminiu, dar și cimentul și plasticul ar putea fi de patru ori mai mare decât cel actual în 2050. Generarea de deșeuri este, de asemenea, în creștere, în timp ce ratele de reciclare rămân scăzute. Folosim cu aproximativ 60% mai multe din resursele Pământului decât poate acesta regenera anual. Până în 2050, cu o populație globală în creștere, acea „depășire” ar putea ajunge la dimensiunea adunată a 3-4 planete, ceea ce este în mod clar nesustenabil.

PRIA Competition and Circular 2024. Temele dezbătute

Întrucât economia circulară poate duce la stimulente, modele de afaceri și dinamici diferite decât sistemele tradiționale de economie liniară, ne propunem sa explorăm teme precum:

1. Strategia pentru economia circulară în România. Cum arată ea astăzi? Se poate îmbunătăți? Ce industrii sunt cuprinse?
2. În ce industrii și cazuri este nevoie de o analiză mai largă din punct de vedere concurențial a pieței pentru economia circulară?
3. Modalități practice în care politica concurenței sprijină economia circulară;
4. Criteriile End of waste Ce trebuie să știe asociațiile din zona de mediu, atunci cînd se reunesc, astfel încât să fie sigure că nu incalcă legea concurenței? Ce subiecte pot fi discutate? Care sunt sensibile?
5. Care sunt activitățile de advocacy și de aplicare pe care le pot întreprinde autoritățile de concurență pentru a sprijini în mod proactiv tranziția către o economie circulară;
6. Infrastructuri existente, efecte ale piețelor. Exemple din România și alte țări;
7. Sistemul SGR în România și provocările concurențiale;
8. Protecția mediului, inclusiv în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și reciclare;
9. Considerații de mediu în aplicarea legii concurenței în România;
10. Sustenabilitate și concurență;
11. Dreptul concurenței și conduita responsabilă în afaceri. Exemple, studii de caz;
12. Care sunt problemele de concurență în managementul deșeurilor?
13. Acorduri orizontale în domeniul mediului;
14. Integrarea verticală ca bariere de intrare și pe piețele locale;
15. Crearea de stimulente pentru o utilizare eficientă a resurselor;
16. Inovaţie;
17. Dezvoltarea modelelor de afaceri ale economiei circulare.

Lectorii invitați

Mircea Fechet, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor
Dan-Virgil Pascu, Vicepreședinte, Consiliul Concurenței România
Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului
Florin Marian Spătaru, Consilier de Stat, Guvernul României
Constantin Damov, Presedinte, Coaliția pentru economia Circulară/Președinte Green Group
Adrian Șter, Partner, 360Competition
Robert Uzună, Vicepreședinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM)
George Bădescu, Director Executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale
Geanin Șerban, Presedinte, Asociația OIREP Ambalaje
Reprezentanți companii reciclare, colectare
Moderator – Raluca Voivozeanu, CEO, PRIAevents

Agenda evenimentului

9:30-10:00 – Înregistrarea participanților și Welcome Coffee
10:00 -12:30 – Panel dezbateri: Concurența și economia circulară
12:30 -13:00 – Q&A. Concluzii
13:00 -14:00 – Networking Lunch

Mai multe detalii pe www.priaevents.ro

 

Citește și Legea privind salariul minim european, aprobată de Guvern