Stiri: Companii

PRIA Environment Republica Moldova 2022

PRIA Environment Republica Moldova 2022 are loc pe 29 noiembrie

25.11.2022

PRIA Environment Republica Moldova 2022. PRIAevents, având parteneri Kaulfand Moldova, TOMRA și TIMBRU VERDE MOLDCONTROL organizează conferința PRIA Environment Republica Moldova, eveniment anual, complex, cu teme extrem de importante și cu prezența reprezentanților tuturor părților implicate în protecția mediului în Moldova în 29 noiembrie 2022, online.

Una dintre cele mai importante platforme de dezbateri

PRIA Environment Conference reprezintă una dintre cele mai importante platforme de dezbateri între companii, autorități, ONG-uri și societatea civilă, dar și întâlnirea anuală a tuturor celor implicați în conservarea mediului.

PRIA Environment va găzdui reprezentanți de marcă ai mediului de business, ai autorităților și ai comunității științifice, precum și lideri comunitari, care vor discuta politici în curs de dezvoltare, probleme și progrese tehnologice care au impact asupra resurselor naturale, precum și oportunități concepute pentru a crea un viitor durabil prin gestionarea corectă a mediului.

Reciclarea ambalajelor – stabilirea mecanismului de recuperare integrală a costurilor în conformitate cu principiul poluatorul plătește și cu principiul extins al responsabilității producătorului, reducerea depozitării deșeurilor și creșterea cotelor de reciclare vor fi în prim plan, risipa alimentară și SGR, dar și noul concept ESG – environmental, social, governance și ce înseamnă acesta pentru companiile din mai multe sectoare de business.

PRIA Environment Republica Moldova 2022. Economia circulară

Totodată, se vor dezbate subiecte despre alinierea la cerințele internaționale privind economia circulară și transformarea deșeurilor în resurse.

Un rol deosebit va fi acordat dezbaterii despre investiții ale companiilor pentru protejarea mediului și educație pentru mediu. Vom afla despre cele mai eficiente campanii pentru mediu, despre Rolul ONG-urilor și proiectele acestora.

”Participă la conferința PRIA Environment să analizăm împreună noutățile legislative cu impact asupra comunităților noastre, strategii și politici, precum și schimbările actuale. Află care sunt eforturile făcute de companii pentru un mediu mai curat, dar și stadiul demersurilor făcute de administrațiile locale pentru mediu, vom dezbate despre ce reglementări ar trebui schimbate sau îmbunătățite.

Vom afla despre rezultatele orașelor din Moldova și care se află pe locurile fruntașe, dar vom avea și lectori din România care ne pot spune despre experiența lor.

Vei avea ocazia să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, astfel încât la finalul evenimentului să avem trasate idei, soluții și propuneri”, spun organizatorii.

Agendă

10.30- 10.35 – Pregătire pentru online event
10.35 – 12.50 – Sesiunea I: schimbări legislative și măsuri pentru protecția mediului în Republica Moldova

•Legislația privind protecția mediului în Republica Moldova – legea 209/2016, legea 248/2013 / Acordul XI cu Uniunea Europeană? Ce ar trebui să se modifice și ce se poate îmbunătăți?
•Reciclarea ambalajelor – stabilirea mecanismului de recuperare integrală a costurilor în conformitate
cu principiul poluatorul plătește și cu principiul extins al responsabilității producătorului
•Reducerea depozitării deșeurilor și creșterea cotelor de reciclare
•Companiile de salubritate din Republica Moldova – cum se poate eficientiza activitatea acestora? Cum pot ajuta primăriile gestionarea deșeurilor?
•Educația pentru colectarea deșeurilor? Ce se poate colecta selectiv și unde?
•Care pot fi facilitățile fiscale pentru companii pentru a se încuraja colectarea deșeurilor în Moldova?
•Pe modelul altor țări europene, s-ar putea vedea necesitatea implementării sistemului garanție-depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu în Republica Moldova?
•Cum se adaptează orașele din Republica Moldova cerințelor de mediu europene și mondiale privind reciclarea? Dar privind calitatea aerului?
•Cum se implică companiile în protecția mediului? Cum pot contribui companiile la educarea angajaților, dar și a cetățenilor în general, pentru respectarea normelor de mediu? Exemple de campanii de succes.
•Prezentarea campaniilor CSR ale companiilor din Moldova
•Reciclarea electronicelor și electrocasnicelor? Colaborarea între producătorii care comercializează
echipamente electrice şi electronice și asociații
•Ce poate învăța Republica Moldova din experiența altor state despre colectarea selectivă, managementul deșeurilor și poluare? Care sunt studiile realizate de experți? Exemple din România și alte țări
•Risipa alimentară – acțiunile pe care le fac autoritățile, companiile și ONG-urile. Stadiul legii risipei Alimentare în Moldova
•Care sunt propunerile mediului de afaceri? Ce responsabilități își asumă acestea? Dar autoritățile, dar societatea civilă? Ce rol pot juca asociațiile de locatari din Republica Moldova? Dar ONG-urile?
12,50-13,30 – Q&A. Concluzii

Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA ENVIRONMENT IN MOLDOVA şi modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe www.priaevents.ro

De asemenea, pentru înregistrare, vă rugăm să completați online formularul pe https://priaevents.ro/invitatie-la-pria-environment-conference-moldova-online

Citește și Ce riscuri aduc investiţiile în active digitale?