Stiri: IT&C

PRIA IT&C and Intellectual Property Iași va avea loc pe 28 martie

24.03.2017

Conferința PRIA IT&C and Intellectual Property Iași, cel mai complex eveniment din România dedicat proprietății intelectuale pentru sectorul IT&C, va avea loc pe 28 martie, la hotel Unirea. Organizat de PRIAevents, evenimentul se va bucura de participarea a peste 100 de specialiști, manageri, lideri și reprezentanți ai companiilor de IT, devenind astfel cadrul ideal pentru a împărtăși cele mai noi tendințe din domeniu și de a dezbate cele mai captivante teme din zona IT&C.

Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, a fost invitat să ia parte la eveniment pentru a ne spune despre planurile municipale privind investițiile pe care le fac companiile IT&C în Iași.

Speakerii conferinţei sunt: Florica ENEA – Șef Serviciu Electro-fizică, OSIM; Anca POPESCU – Examinator Cereri de Brevet de Invenție în cadrul Serviciului Electro-fizică, OSIM; Cristian POPESCU – Partener, Popovici Nițu, Stoica și Asociații; Irina VIJOLI – Partner Business Evangelist, Microsoft Romania; Valerica DRAGOMIR – Director Executiv, ANIS.

De asemenea, nume de renume ale mediului de business și academic din Iași sunt așteptate să participe la eveniment: Paul BUTNARIU –Președinte, Camera de Comerț și Industrie Iași, Adrian BREZULIANU– Președinte, Euronest IT Cluster și Prof. Univ. Dr. Eugen Neculai SEGHEDIN – Prorector, Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi.

„Trăim într-o eră digitală, o eră a informației care este caracterizată prin trecerea de la revoluția industrială la revoluția digitală. În zilele noastre, industria digitalizată creează o economie globală digitalizată, high-tech, care influențează viața noastră de zi cu zi, modul de a învăța, de a lucra, modul de a lua decizii, de a ne verifica sănătatea, de a face investiții și tranzacții, simplificând de multe ori procesele și chiar scăzând costurile pentru producători, dar și pentru cumpărători. Sectoare precum sănătatea, educația, industria, telecomunicațiile, băncile și finanțele, agricultura și mediul, construcțiile și imobiliarele, energia și multe altele sunt dezvoltate prin intermediul digitalizării”, au anunţat organizatorii evenimentului.

De asemenea, aceştia au precizat că investițiile făcute în întreaga lume în tehnologie și inovație sunt uriașe, iar în România sectorul IT este printre cele mai dezvoltate și mai atractive pentru giganții IT și pentru antreprenori și aceștia sunt extrem de atenți la protecția investițiilor prin proprietate intelectuală – cloud computing, studii de caz, drepturi de autor, brevete și invenții, înregistrare mărci și design.

În ţara noastră, antreprenoriatul în industria IT&C deţine un loc extrem de important. Din ce în ce mai mulți investesc în software, aplicații, antiviruși și altele şi, de aceea, proprietatea intelectuală este unul dintre instrumentele considerate a fi de impact pentru situația economică, socială şi culturală a unei ţări și pentru protejarea investițiilor în tehnologie.

„Cercetarea şi inovarea, o componentă strategică pentru dezvoltarea economică și pentru progresul umanității este strâns legată de domeniul proprietăţii intelectuale. Vrei să afli cum îți protejezi investițiile prin intermediul proprietății intelectuale? Atunci nu vrei să ratezi acest eveniment pentru ca noutățile și studiile de caz prezentate în cadrul PRIA IT&C and Intellectual Property vor fi de folos pentru activitatea companiei tale”, au explicat organizatorii conferinţei.

Companiile, fie că sunt multinaționale sau startup-uri sau firme românești deja consacrate, pot afla tot ceea ce au nevoie să știe despre cloud computing, studii de caz, licențe, drepturi de autor, mărci, copyright, brevete și invenții, protecția programelor pe calculator și programe open source.

Printre subiectele abordate în cadrul conferinței se vor regăsi: Contextul investițional în sectorul IT&C din România? Care este procentul investițiilor străine, dar al celor antreprenoriale? Cum sunt încurajate aceste investiții de către statul nostru?; Ce ar trebui să afle companiile din IT&C despre protecția prin proprietatea intelectuală: drepturi de autor, patente, design?; OSIM – Strategia dezvoltării protecției proprietății industriale în România și aplicarea politicii în domeniu. Studii de caz; Licențele și drepturile de autor. Ce ar trebui să știe companiile IT pentru a se proteja? Dar companiile care folosesc licențele sau le distribuie?; Obținerea unui brevet sau depunerea unei cereri de brevet. Orice aplicație sau program software pot fi brevetate?; Care sunt provocările pentru programele open source? Ce ne sfătuiesc consultanții și ce trebuie să știe companiile care dezvoltă, distribuie sau utilizează astfel de produse?; Legislația Europeană și națională privind proprietatea intelectuală. Cum sunt aplicate și care sunt particularitățile acestora pentru sectorul IT&C? Reformarea proprietății intelectuale în România, în contextul actual European; Contrafacerea și pirateria în proprietatea intelectuală în IT&C; Este motiv de nerespectare a drepturilor de autor dacă sunt copiate numai părți funcționale ale codului software? Protecția programelor de calculator – legislația actuală și provocări; Aspecte privind reglementarea, transferul de tehnologie, concurența neloială, drepturile și obligațiile, termeni și condiții pentru licențe software.