Stiri: Stiri

Prima stație de energie regenerabilă din România

11.07.2013

Județul Prahova a inaugurat la mijlocul acestei săptămâni prima stație de energie regenerabilă din România. Genesis Biopartner a acoperit partea de investiții pentru acest proiect, stația din biogaz fiind deschisă în localitatea Filipeștii de Pădure.

Investiția totală pentru construirea stației de energie regenerabilă de la Filipeștii de Pădure se ridică la 5 milioane de euro, fonduri provenite din resursele proprii ale consorțiului Genesis Biopartner, notează Finanțiștii.

Puterea maximă a stației de biogaz este de 1 MW pe oră energie electrică, cu o capacitate de lucru de circa 8000 de ore de lucru pe an. Conform datelor puse la dispoziție de investitori stația va produce 8500 de MW/h energie electrică.

„Primim trei certificate verzi pentru fiecare MW/h injectat in retea. In cel mai rau caz speram sa recuperam investitia intr-o perioada de opt, zece ani”, a declarat Michael Dietrich, fondatorul Genesis Biopartner, in cadrul unei conferințe de presă.

Procesul de producere al energie se bazează pe resturile de tip organic si porumb, achiziționate de la producătorii din Filipeștii de Pădure. În urma obținerii agentului termic acesta este transformat în abur și livrat fabricii CrisTim. Acest tip de stație de energie este unic în România, investiția urmând să se amortizeze peste ani.

Inițial și compania CrisTim se afla printre investitorii la stația de la Filipeștii de Pădure, însă, ulterior aceasta s-a retras din rândul investitorilor și a devenit doar beneficiar al produsului obținut din stația Genesis Biopartner..

Sursă: Finanțiștii