Producatori

Primagra – Putere. Mișcare. Precizie

01.12.2015

În cei 18 ani de activitate, compania s-a adaptat continuu la schimbările apărute în piaţă. Fie că este vorba despre dezvoltarea gamei de produse, a gamei de servicii, de dezvoltarea personală sau de echipă, fiecare etapă prin care a trecut compania Primagra, pe parcursul celor 18 ani de existenţă, a fost importantă pentru atingerea titlului de prima companie în industria de profil din România.

Fiind singura companie din zona industrială care oferă soluţii complete clienţilor, Primagra s-a axat încă de la început pe vânzarea rulmenţilor şi a reperelor asociate acestora.

Chiar şi într-un context economic dificil, compania a reuşit să se extindă, ajungând în prezent să deţină 10 puncte de lucru, 120 de angajaţi şi să încheie parteneriate importante cu producători de renume, precum Timken, NSK, INA, FAG sau SIEMENS.

“România este de peste 20 de ani în criză economică şi asta ne face mai căliţi decât îşi imaginează occidentalii. Imposibiliatea de a face previziuni, surprizele zilei de mâine… sunt realităţi ale economiei româneşti, cărora le facem faţă ca şi până acum: cu adaptare continuă la schimbarea pieţei”, a afirmat, pentru Jurnalul de Afaceri, Tudosa Costică – manager general Primagra SRL.

Accentul pe calitate, parteneri şi clienţi

Dezvoltarea companiei de-a lungul anilor are la bază un accent deosebit pe care compania îl acordă atât partenerilor de afaceri, calităţii produselor, cât şi clienţilor. În plus, apropierea de piaţă şi înţelegerea acesteia este foarte importantă pentru a avea succes într-un domeniu atât de dinamic şi complex.

Tudosa Costică ne-a explicat că pe piaţa locală sunt prezenţi toţi producătorii internaţionali de top, cu capacităţi de producţie proprii sau prin reţele de distribuţie. „Noi suntem alături de aceştia de la lansarea lor în piaţa românească, în urmă cu mulţi ani”, a afirmat managerul companiei.

În condiţiile în care domeniul de activitate al Primagra este unul extrem de dinamic, iar apropierea de piaţă şi înţelegerea acesteia este foarte importantă, compania s-a adaptat continuu la nevoile clienţilor, care îşi doresc atât rapiditate, disponibilitate, cât şi calitate şi servicii conexe.

„Calitatea este foarte importantă şi toate demersurile noastre au ca fundament acest element. Îngrijorarea vine din acţiunile clienţilor de a reduce costurile fără analiza în prealabil a riscurilor pe termen mediu şi scurt la care sunt supuse utilajele acestora şi fără a înțelege rolul crucial al siguranţei în exploatare, dată de un produs de calitate”, ne-a spus Tudosa Costică.

În continuare, calitatea va fi cea care va face diferenţa pe piaţa locală şi accentul pus pe nevoile clienţilor de produse atipice şi soluţii dedicate.

O problemă extrem de mare cu care companiile din domeniu se confruntă este reprezentată de rulmenţii contrafăcuţi. „Rulmenţii contrafăcuţi, subiect extrem de discutat în ultimii ani în România, reprezintă un pericol real pentru companiile româneşti care, din necesitatea de a reduce costurile, fac rabat la calitate şi la siguranţă în exploatare cu efect iminent asupra securităţii şi sănătăţii muncii”, a explicat managerul general al Primagra.

Produsele oferite de Primagra

Portofoliul Primagra este format din peste 18 tipologii produse, compania deţinând în prezent peste 24.000 de tipo-dimensiuni de produse şi alte 120.000 de tipo-dimensiuni definite în sistem şi disponibile la comandă.

Printre acestea se numără rulmenţi de toate dimensiunile (de la câteva grame la 2,5 tone), curele de transmisie, lanţuri gall, etanşări industriale, scule și dispozitive pentru creşterea productivităţii echipelor de service, cuplaje, motoreductoare şi reductoare pentru cele mai grele aplicaţii din orice industrie, sistemele de ambreiaje, instrumente de aliniere a arborilor pe bază de laser, precum şi produse de mentenanţă: instrumente şi scule pentru montare şi demontare, inductoare, unsori, lubrifianţi, adezivi industriali.

“În spatele fiecărui produs livrat, fie că este un rulment de macara sau un simplu rulment de maşină de spălat, stau cunoştinţele acumulate în cei 18 ani de experienţă, care sunt gratuite şi la îndemâna celor interesați. Rulmentul este un produs care înglobează enorm de multe cunoştinţe tehnice, foarte multă cercetare şi de multe ori ajunge să i se reducă durata de viață datorită montajului necorespunzător. Noi suntem la dispoziţia clientului aflat în această situaţie pentru a-l ajuta să-şi reducă costurile de mentenanţă”, a afirmat Tudosa Costică.

În ceea ce priveşte lansarea produselor noi, reprezentantul companiei spune că Primagra depinde de noutăţile în domeniu ale producătorilor mondiali pe care îi reprezintă. Cele mai recent lansate produse sunt cuplajele elastice Timken Quick-Flex, care au fost foarte bine primite în piaţa locală.

Planuri de viitor

Pentru viitor, compania are în vedere extinderea gamei de produse în conformitate cu solicitările pieţei, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, dezvoltarea sectorului de servicii de mentenanţă şi cel mai important continuarea investiției în oameni.

„Dintre toate investiţiile unei companii, investiţia în forţă de muncă este cea care dă plus valoarea şi succesul unei colaborări. Oamenii sunt cei care vor face în continuare diferența, prin respect, încredere, loialitate şi spirit de echipă”, declara Tudosa Costică, manager general Primagra.

Cele mai importante momente din istoria Primagra

Legat de cele mai importante momente din istoria companiei, de la lansare până în prezent, managerul general al Primagra ne-a explicat că fiecare etapă a fost importantă, fie că avea în vedere dezvoltarea gamei de produse, a gamei de servicii, dezvoltarea personală sau a echipei.

Astfel, începând din anii 1999-2000, compania a încheiat un parteneriat cu producătorul mondial de rulmenţi FAG, membră a actualului Grup Schaeffler, iar până în 2007, Primagra a ajuns să deţină şase puncte de lucru, în Zalău, Târgovişte, Aiud, Ploieşti, Braşov şi Bucureşti. “Am început să punem tot mai mult accentul pe oameni, ca element central al companiei şi al relaţiei cu colaboratorii noştri şi aşa am devenit prima companie în industria de profil din România”, a mai afirmat Tudosa Costică.

În perioada următoare s-au încheiat parteneriate cu Timken şi NSK – producători de rulmenţi, INA – membră a grupului Scheffler, Optibelt – producător curele, iar în colaborare cu Vibrotest Diagnostic Iaşi a început să ofere servicii de mentenanţă preventivă şi predictivă pentru o gamă vastă de aplicaţii industriale.

Compania este certificată TÜV Rheinland și îmbunătățește permanent sistemul de management al calității încă din 2005. Tot atunci, compania a implementat şi primul standard grafic de identitate, moment în care leul a devenit simbol şi parte din logo-ul Primagra.

În următorii ani, compania a început colaborarea cu Renold – producător lanţuri, Siemens Flender – cuplaje, reductoare, motoreductoare şi Fixturlaser – aparatură de aliniere.

În toată această perioadă, s-a pus accent pe team-building, pe munca în echipă, pe respectul reciproc în orice relaţie de colaborare şi satisfacerea clienţilor la cel mai înalt grad.

În 2011, compania a pus bazele propriei echipe tehnice ce efectuează operaţiuni de service şi acordă suport tehnic echipelor de marketing – vânzări și totodată oferă cele mai bune soluții clienților, reducând costurile de mentenanță pentru echipamentele dinamice din mii de aplicații industriale.

Acesta a fost un alt moment important: Primagra a devenit furnizor complet al puterii transmisiei, oferind pe lângă produsele tradiţionale comercializate produse complementare, servicii de mentenanţă şi soluţii tehnice complete.

În 2013, a urmat parteneriatul cu Rompetrol, care a dus la dezvoltarea unui alt segment de activitate pentru companie: distribuţia de carburant. Primagra deţine la ora actuală 13 staţii expres de alimentare, în judeţele Suceava şi Neamţ.

“La bilanţul de 18 ani, familia Primagra numără 120 de angajaţi, 10 puncte de lucru, tot atâtea depozite regionale, aproximativ 40 de reselleri la nivel naţional, 13 staţii oil Expres, aproximativ 24.000 de tipo-dimensiuni de produse în stoc, peste 10 furnizori de renume mondial şi mii de clienţi care ne sunt alături”, ne-a declarat Tudosa Costică.

 

Anul trecut, Primagra a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 57 de milioane de lei, iar pentru anul 2015 compania estimează afaceri de circa 60 milioane de lei

 

Un nou sediu

În ultima perioadă, bugetul de investiţii al companiei Primagra a fost utilizat în amenajarea unui nou sediu, Primagra Center.

Având o suprafaţă utilizabilă de 11.000 de metri pătraţi, noul sa companiei. Mai mult de 5000 de metri pătraţi sunt spații de depozitare – care au fluidizat stocarea şi livrările de mărfuri; peste 500 de metri pătraţi sunt spații tehnice – showroom şi săli de demonstraţii; alți 700 de metri pătraţi sunt săli de conferinţă – unde se pot organiza sesiuni de prezentări, cursuri, traininguri şi demonstraţii practice pe diverse teme.

Cei peste 1000 metri pătraţi de spaţii de birouri, săli de relaxare şi spaţii de discuţii, au contribuit la creşterea productivităţii muncii şi la crearea unui ambient de lucru plăcut şi profesional.

Oficialii companiei au mai menționat că alți 4000 de metri pătrați își așteaptă utilizarea în perioada următoare, pentru activități complementare și dezvoltarea de noi proiecte.