Stiri: Energie

Fonduri pentru energia termică

Primăria Capitalei: Modificarea prețului gigacaloriei nu îi va afecta pe consumatori

29.08.2017

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) va dezbate, în ședința din 30 august, un proiect de hotărâre privind avizarea de principiu a majorării cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicat de RADET.

„Bucureştenii nu vor plăti mai mult pentru apa caldă şi căldură – creşterea de preţ va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de TVA la 5%, conform modificării legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006”, a anunţat Primăria Capitalei.

De asemenea, potrivit sursei citate, actualizarea preţului la gigacalorie este necesară, fiind impusă de mai mulţi factori, printre care modificarea preţurilor de cumpărare la materiile prime şi materiale, aplicarea preţurilor diferenţiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale preţurilor la electricitate, apă sau combustibili.

Tariful pentru transportul şi distribuţia agentului termic nu a mai fost actualizat din anul 2011, potrivit HCGMB nr. 142, ceea ce a avut drept consecință pierderi economice ale RADET, care au crescut de la an la an şi care au dus la îngreunarea situaţiei instituţiei.

În plus, conform Primăriei, în 2017, au fost dispuse o serie de măsuri pentru redresarea economică a RADET şi aducerea regiei într-o situaţie stabilă bazată pe principii comerciale normale unei economii de piaţă.