Primele autobuze cu gaz natural comprimat din România, pe străzile din Rm. Vâlcea

08.02.2018

Asociația Gazului Natural pentru Vehicule – NGVA România a anunţat că, recent, ETA S.A., societatea de transport public local a Primăriei Râmnicu Vâlcea, a primit trei autobuze cu podea joasă pe gaz natural comprimat (CNG), contractate în urma licitației realizate în luna mai 2017, devenind primul operator de transport public urban din România care are în dotare astfel de autobuze ecologice.

Autobuzele IVECO au costat 1.430.000 lei (100.000 euro fiecare) și au fost achiziționate din fonduri proprii. Ele sunt propulsate exclusiv pe CNG și au o autonomie de 200-300 km, suficient pentru a putea realiza programul de transport zilnic înainte de a trebui realimentate.

Suplimentar față de economiile realizate în principal datorită carburantului mai ieftin, vehiculele nu doar că îndeplinesc standardul de poluare EURO 6, dar vor reduce și poluarea cu particule fine (cu peste 95%), emisiile cu efect de seră, și – lucru nu mai puțin important – vor diminua poluarea fonică, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții locuitorilor municipiului, fie ei călători sau doar pietoni.

Având o capacitate de 16 locuri pe scaune și 20 în picioare, autobuzele au toate caracteristicile de confort modern specifice clasei lor, printre care: podea joasă pentru acces facil, climatizare, suspensii pneumatice pe ambele axe.
În acest moment, formalităţile de omologare la RAR şi cele legate de înmatriculare s-au încheiat.

În plus, se lucrează la montarea pe aceste autobuze a echipamentelor necesare funcţionării sistemului de e-ticketing, urmând ca maşinile să fie introduse în programul de transport al ETA S.A. Primele rute pe care vor circula aceste autobuze vor fi traseul 5 şi traseul B, adică rute pe care a crescut în ultimul timp foarte mult cererea de transport.

Prin introducerea în circulaţie a acestor autobuze, amprenta de carbon se va reduce cu 16% faţă de autobuzele anterioare, adică cu 9,6 tone CO2 la fiecare 100.000 km.

Investițiile ETA de la Râmnicu Vâlcea vin pe fondul unei tradiții locale de pionierat în domeniul CNG, susținută de Grupul Antares, care a dovedit viabilitatea CNG operând cu succes în ultimii doi ani odată cu prima stație de alimentare cu CNG și primele 20 de autobuze interurbane.

De asemenea, inaugurarea acestui nou domeniu de utilizare a gazului natural comprimat pentru vehicule nu putea veni la un moment mai potrivit, având în vedere intrarea recentă în vigoare a Legii pentru promovarea transportului ecologic nr. 37 din 19 ianuarie 2018.

 

 

 

 

Citiți și despre: