Stiri: Sanatate

Medicamente pentru pacientii cu tuberculoza

PRIMER: Taxa claw-back escaladează costurile din sistemul de sănătate

05.01.2018

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER atrage atenţia că “taxa claw-back” sabotează interesele pacienților și escaladează costurile din sistemul de sănătate. Conform sursei citate, aproape 10% din medicamentele care costă sub 25 lei au dispărut în ultimii 2 ani din cauza creșterii taxei cu peste 50%.

“Taxa clawback, despre care autoritățile spun că este un instrument moderator al costurilor în sănătate, este de fapt un mecanism pervers prin care medicamentele ieftine, cele utilizate de milioane de români, devin nerentabile și dispar din piață”, a afirmat Dragoş Damian, preşedintele PRIMER.

Astfel, taxa îngrădește accesul pacienților la medicamentele ieftine, obligându-i să scoată mai mulți bani din buzunar pentru alternative mai scumpe iar sistemul de sănătate va trebui să suporte costuri suplimentare inutile.

Astfel, din 2015 și până în prezent, ca o consecință directă a creșterii “taxei clawback”, pacienții români găsesc în farmacii tot mai puține medicamente ieftine care tratează și vindecă boli cardiovasculare, digestive, reumatice și ale sistemului nervos.

În plus, având în vedere că mai mult de jumătate din medicamentele care costă sub 25 lei sunt fabricate în țară, “taxa clawback” vulnerabilizează industria de medicamente din România, care pierde din competitivitate, lăsând statul român fără alternative din producția internă.