Sorina Pintea, ministrul Sănătății și Cristian Grasu, secretar de stat, s-au aflat, săptămâna trecută, la Iași, la prezentarea modelului arhitectural al Spitalului Regional care va fi construit în acest oraş. Prezentarea a fost realizată de către consultanții Băncii Europene de Investiții, care sunt partenerii Ministerului Sănătății și ai autorităților locale pentru realizarea acestui proiect.
„Este un moment istoric în acest an foarte important, anul centenar. Spitalul Regional din Iași va fi construit. Există finanțare și un proiect avansat. În Programul de Guvernare este asumată construcția a 8 spitale regionale la Timișoara, Târgu-Mureș, Constanța, Brăila-Galați, Brașov, Cluj, Craiova, Iași. Proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iași se află într-o fază avansată de pregătire”, a spus ministrul Pintea.
Din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei studiilor de fezabilitate, depunerea aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.
De curând (iunie 2018) a fost aprobată în Ministerul Sănătății o structură specifică pentru implementarea și monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).
Spitalul din Iași va fi un spital regional care va funcționa ca un spital de urgență de nivel înalt, oferind servicii de îngrijire a sănătății de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, pentru întreaga regiune.
„Ne aflăm în faza în care consultantul BEI prezintă proiectul Studiului de Fezabilitate pentru Iași. Documentul cuprinde analiza cererilor și opțiunile propuse, planurile funcționale detaliate, analiza cost beneficiu, modelul operațional, în conformitate cu solicitările Ministerului Sănătății și cu cele mai bune practici internaționale pentru proiecte de acest fel”, a mai spus ministrul Sănătății.
Spitalul din Iași va avea o suprafață de aproximativ 120. 000 mp. și un cost estimativ de 321 milioane de euro (fără TVA). Conform, proiectelor prezentate de consultanți, spitalul regional din Iași va fi finalizat peste 5 ani, în 2023.
Spitalul Regional de Urgență Iași va prelua rolul Spitalului de Urgență Județean Iași „Sf. Spiridon” si, în conformitate cu Master Planul regional, va include și servicii noi, în prezent furnizate de către alte spitale (pneumonologie, chirurgie pediatrică, obstretică – ginecologie și neonatologie, neurologie).
Spitalul Regional va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii și va utiliza tehnologii medicale avansate. Structura optimizată a Spitalului Regional, în general, se bazează pe managementul interdisciplinar al paturilor, pe separarea pacienților programați de cei de urgență și cei neprogramați.
Avantajul organizării pe centre de servicii:
•utilizarea flexibilă a capacităților patului;
•schimbul de cunoștințe structurat în beneficiul pacientului;
•utilizarea eficientă a resurselor;
•calitate recunoscută pentru partenerii externi și reputație sporită a spitalului;
•management clinic și cercetare.
Spitalul va fi echipat cu echipamente de înaltă tehnologie, ce va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe.