Stiri: IT&C

Primul proiect integrat de tip Smart City, implementat în Parcul Tineretului din Bucureşti

26.04.2016

Telekom Romania a dezvoltat în parteneriat cu Cisco primul proiect pilot integrat de tip Smart City, implementat în Parcul Tineretului, în zona Orășelului Copiilor, din București. Proiectul este o premieră pentru ţara noastră, combinând patru tehnologii de ultimă oră pentru soluții de parcare inteligentă, conectivitate gratuită Wi-Fi, siguranță a orașului și iluminat inteligent, integrate pe o platformă dedicată de tip IoT.

Pilotul implementat în Capitală este unul dintre primele proiecte de tip Smart City din cadrul grupului Deutsche Telekom.

“Suntem mândri să fim primul operator telecom din România care implementează un astfel de proiect inovator. Am evoluat de la concept și planuri la soluții reale, în beneficiul bucureștenilor, care în mod cert se vor bucura de o experiență mai plăcută, mai relaxantă și în condiții mai sigure atunci când își petrec timpul în parc. Proiectul aduce, de asemenea, beneficii pentru autoritățile locale, care vor putea astfel să gestioneze mai eficient spațiile publice, la costuri mai reduse. Prin intermediul acestor tehnologii de ultimă oră, dezvoltate cu sprijinul partenerilor noștri și al Grupului Deutsche Telekom, Telekom Romania își respectă promisiunea de a digitaliza mediul de afaceri și societatea românească, în timp ce își întărește poziția ca furnizor de soluții integrate IT&C”, a spus Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania.

Prin intermediul acestui proiect, Telekom și Cisco introduc în România soluții pentru orașul viitorului care vor face viața cetățenilor mai ușoară și mai sigură. În același timp, aceste soluții ajută administrațiile locale să devină mai eficiente și să își reducă o parte din costurile operaționale.

“Pentru ca un proiect de oraș inteligent să fie de succes, trebuie adresate nevoile specifice ale fiecărui oraș, sector sau comunitate, cu ajutorul tehnologiei. Ca urmare a colaborării cu reprezentanții autorităților din București și din sectorul 4, în particular, am putut defini aceste nevoi specifice și, astfel, să dezvoltăm soluții relevante în parteneriat cu Telekom”, a afirmat Country Managerul Cisco Romania, Dorin Pena.

Soluțiile implementate constau în patru componente integrate: parcare inteligentă, conectivitate Wi-Fi oferită gratuit, siguranță publică și iluminat inteligent. Soluția de parcare inteligentă a mai fost instalată de Deutsche Telekom în orașul italian Pisa, unde a fost implementată cu sprijinul Kiunsys. Prin utilizarea aplicației mobile Tap &Park, disponibilă pentru IoS și în curând, pentru Android și Windows mobile, șoferii vor putea identifica în timp real dacă sunt locuri de parcare disponibile în zona delimitată din Orășelul Copiilor, în Parcul Tineretului.

Soluția are un modul dedicat pentru administrația locală sau cea a parcărilor, care afișează gradul de ocupare a spațiilor de parcare și nivelul traficului din zonă. Aceasta generează, de asemenea, diferite rapoarte.

În perioada următoare, aplicația va fi dezvoltată în continuare pentru a acoperi mai multe zone de parcare din București. De asemenea, o funcționalitate viitoare va permite șoferilor să plătească parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct către autoritatea locală sau operatorii de parcări, fără costuri adiționale. Soluția de parcare va include și notificări prin care șoferii sunt anunțați când le expiră timpul de parcare.

Soluția Wi-Fi permite vizitatorilor să se bucure de acces gratuit la Internet în zona delimitată. Soluția poate fi dezvoltată în continuare pentru a include componenta de data analytics, care furnizează autorităților locale un instrument de control al traficului, cu evidențierea momentelor cu traficul cel mai intens, respectiv scăzut, pe baza căruia serviciile de securitate din zonă pot fi gestionate mai eficient.

De asemenea, soluția de siguranță publică cuprinde un sistem de supraveghere video și o aplicație pe baza căreia pot fi identificate anumite scenarii predefinite care vizează intervenția autorităților. Soluția generează alerte în caz de vandalism sau nerespectarea resticțiilor pentru anumite zone sau în caz că o persoană este în situația de a avea nevoie de ajutor urgent. Alt beneficiu al soluției îl reprezintă posibilitatea de a identifica autovehiculele parcate ilegal. Soluția poate fi utilizată, de asemenea, pentru numărarea mașinilor și pentru identificarea plăcuțelor de înmatriculare.

Soluția de iluminat inteligent este instalată pe opt stâlpi echipați cu tehnologie LED și senzori sensibili la mișcare și la intensitatea luminii ambientale. Aceștia pot fi controlați automat de la distanță pentru a crește intensitatea luminiii când cineva este în preajma acestora. Implementarea soluției va genera reduceri de costuri cu energia de până la 60%, un beneficiu semnificativ pentru autoritățile locale.