Slide

Stiri: Finanțe

Principalele dezbateri din cadrul Tax & Finance Forum Cluj-Napoca

15.05.2017

Cele mai noi schimbări fiscale la nivel internațional și local au fost dezbătute de mediul de afaceri din Cluj-Napoca în cadrul evenimentului „Tax & Finance Forum”, care a reunit, în calitate de speakeri, specialiști din companii de renume precum: EY România, KPMG Romania, FiNEXPERT, PwC România, Deloitte România, PKF Finconta.

În plus, conferința a inclus slot-uri de în jur de o oră cu prezentări și sesiuni de întrebări și răspunsuri. Printre subiectele dezbătute se numără: noutăți ale legislației fiscale românești și internaționale, prețurile de transfer, aspecte privind impozitele pe venit și profit, contribuții sociale obligatorii, TVA – noutăți, deducere, ajustări, rambursare, interpretări legislative, abordarea ECJ, exemple practice, aspecte privind inspecția fiscală, controale și litigii fiscale, noutăți legislative în domeniul contabilității, aspecte privind legislația de mediu.

Evenimentul a fost deschis de GABRIEL SINCU, Director Executiv, Impozite directe în cadrul EY România cu o prezentare despre facilitățile fiscale pentru persoanele fizice ce desfășoară activități de cercetare-dezvoltare.

Acesta a subliniat că: „Ordinul nr. 4947/899/2018/1840/906/2016 reflectă condițiile de eligibilitate și documentația necesară pentru justificarea scutirii de la impunere a veniturilor salariale. Măsura este benefică având în vedere și faptul că angajatorii plătesc contribuții sociale mai mari din 2017 iar personalul înalt calificat a fost afectat de renunțarea la plafoanele de contribuții sociale. Putem considera această facilitate fiscală o metodă de retenție pentru personalul înalt calificat. România trebuie să găsească metode prin care să continue să atragă investitorii străini, iar această facilitate este aplicabilă și personalului detașat din străinătate în țara noastră. Principalele industrii care pot beneficia de această facilitate sunt: IT&C, pharma, automotive, agribusiness, bunuri de larg consum, sectorul bancar și energie.”

De asemenea, s-a discutat despre faptul că 2017 vine cu modificări privind Taxa pe Valoarea Adăugată: reducerea cotei de TVA la 19%, posibilitatea deducerii TVA aferentă achizițiilor efectuate de la contribuabili inactivi, eșalonarea ajustării TVA aferentă bunurilor de capital, eliminarea Registrului Operatorilor Intra-comunitari (ROI), eliminarea formularului 088, introducerea regimului special pentru agricultori, persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activități/ servicii agricole, suspendarea, până la data de 31 decembrie 2019, a obligației depunerii a trei declarații informative: 392A, 392B și 393, mărirea plafonului pentru introduceri în Intrastat de la 500.000 RON la 900.000 RON. Despre toate aceste schimbări a oferit detalii DANIEL HADAR, Senior Manager, KPMG Romania.

Unul dintre cele mai de interes subiecte fiscale pentru mediul de afaceri este cel al prețurilor de transfer. BOGDAN CONSTANTINESCU, Tax Manager, Transfer pricing în cadrul Deloitte Romania a prezentat participanților: implicațiile Planului de Acțiuni BEPS, aspecte privind prețurile de transfer – Reglementări și practici locale, Ordinul ANAF 442/2016 și criteriile de selecție a marilor contribuabili – Ordinul 3648/2015 și Ordinul 3609/2016.

Dezbaterile din cadrul „Tax & Finance Forum” au continuat cu prezentările specialiștilor FiNEXPERT Consulting, MITEL SPĂTARU, Tax Partner și CRISTIANA OPREA, Senior Tax Consultant. Subiectele dezbătute au fost: analiză regim impozitare aplicabil, modificări în sfera impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, modificări și considerații în sfera impozitului pe profit, impozit specific, modificări recente în domeniul TVA, practica inspecțiilor fiscale în materia rambursării de TVA.