Principalele inițiative ale Ministerului Sănătății și CNAS, anunțate în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice

12.06.2017

În cadrul celei de-a opta ediții a Forumului Industriei Farmaceutice, care a avut loc pe 8 iunie, au participat peste 100 de persoane, actori importanți în industria farma, printre care și Ministrul Sănătății și Președintele CNAS.

Ediția din acest an a Forumului a reunit toți jucătorii importanți din industria farma, reprezentanți ai asociațiilor din industrie, ai asociațiilor de pacienți, ai celor mai importante companii producătoare, importatoare și distribuitoare de medicamente.

Ministrul Sănătății, Florin Bodog, a dezbătut, împreună cu ceilalți participanți la Forum, cele mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și a comunicat audienței principalele direcții ale strategiei avute în vedere de ministerul pe care îl conduce. De asemenea, ministrul a abordat și alte subiecte importante, precum problema stocurilor și a taxei clawback, anunțând că se intenționează modificarea acesteia începând cu ultimul trimestru al anului.

“Împreună cu primul ministru, cu președintele CNAS și cu Ministerul de Finanțe, lucrăm la o simulare i sperăm că începând cu ultimul trimestru al acestui an s aducem o modificare și în ceea ce privește taxa clawback, în așa fel încât să nu fie o povară pentru dumneavoastră, toți cei care acționați în piața farmaceutică. În ceea ce privește problema stocurilor, Ordinul stocurilor este din nou în discuție, pentru că e perfectibil. Încercăm să îl perfectam, pentru că acest ordin face parte din politica de preț a medicamentului din România și vine să asigure acea predictibilitate de care au nevoie producătorii, importatorii și distribuitorii de medicamente, dar și pacienții. De asemenea, cred că trebuie să gândim o politică de “pedepsire” a actorilor din piață care nu-și fac treaba, fie că suntem noi, reprezentanți ai instituțiilor statului, fie ca sunt producători sau furnizori care nu livrează la timp. Trebuie sa fim cu toții responsabili”, a precizat Ministrul Sănătății.

În plus, Ministrul Sănătății a declarat că sprijină intrarea pe piața românească a medicamentelor noi, însă o condiție primordială este asigurarea existenței pe piață a medicamentelor esențiale.

La rândul sau, Marian Burcea, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit despre principalele măsuri adoptate de instituția pe care o reprezintă, una dintre cele mai importante fiind renunțarea la comisiile de experți din cadrul Casei Naționale sau a Caselor Județene. Președintele CNAS a precizat și că anul acesta vor fi demarate negocieri pentru contracte cost-volum și cost-volum-rezultat și pentru alte medicamente, în funcție de fondurile disponibile, și a anunțat ca a fost înaintată Primului Ministru, Ministrului Sănătății și Ministerului de Finanțe o propunere privind modificarea taxei clawback.

Din perspectiva asociațiilor producătorilor de medicamente, cea mai importantă problemă a industriei farmaceutice din România rămâne subfinanțarea sistemului de sănătate, care continuă să afecteze major toți jucătorii din piață, și în special pacienții. Această problemă a fost ridicată, în cadrul evenimentului, și de către Adrian Grecu, Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Liviu Popescu, Director Relații Externe Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a dat exemplul Italiei, care a decis că taxa clawback trebuie plătită în mod echitabil de toți producătorii de medicamente, pentru a fi folosită în procesul de cercetare și dezvoltare de noi terapii.

„Rolul sistemului de sănătate din România este de a le asigura pacienților acces la medicamentele de care au nevoie. Toate reglementările impuse celor care fac parte din sistem trebuie analizate, înainte de toate, din perspectiva impactului pe care îl pot avea asupra accesului pacienților la tratament. România este pe locul 5 din Europa în ceea ce privește penetrarea medicamentelor generice, însă este printre ultimele țări la capitolul introducerii terapiilor inovatoare pe lista medicamentelor compensate. Iar accesul la medicamente de ultimă generație trebuie încurajat pentru că acestea pot fi singura șansă la viață pentru unii pacienți”, a precizat Liviu Popescu.

 

 

Citiți și despre: