Autorităţile române nu iau măsurile necesare pentru a-şi proteja producţia şi consumul intern, aceasta este principala concluzie la care s-a ajuns în cadrul evenimentului “Zilele Agriculturii Româneşti”. Evenimentul, organizat de BusinessMark, a avut loc pe 16 februarie, la Hotel Radisson Blu din Bucureşti.
În cadrul conferinţei, Valeriu-Andrei Steriu, Vicepreşedinte, Comisia pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară şi servicii specifice, Camera Deputaţilor, a explicat importanţa comunicării corecte în contextul îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş şi a deceselor care au survenit în acest caz.
După aceea, discuţia a continuat pe tema achiziţionării de terenuri agricole de către persoanele străine.
”Sunt de acord să vină străinii să cumpere terenuri în România atât timp cât aceştia vin în aceleaşi condiţii cu cele de care dispun românii. Pentru că dacă vine un cetăţean în baza unui credit luat în Austria cu dobânzi avantajoase sau poate chiar subvenţionat, românii sunt clar dezavantajaţi”, a declarat acesta.
În ceea ce priveşte tema plăţilor, acesta a spus că punctualitatea este mai importantă decât valoarea plăţilor.
„Dacă plăţile sunt făcute în aprilie sunt întârziate inclusiv lucrările de primăvară. Sunt întârzieri pentru care nimeni nu răspunde. Aceste întârzieri sunt nepermis de mari pentru cei un milion de fermieri pe care îi avem în România”, a explicat Valeriu-Andrei Steriu.
În acelaşi timp, Laurenţiu Baciu, Preşedinte, LAPAR, a subliniat problema generată de întârzierile foarte mari la plăţile pe suprafaţă.
”În agricultură sunt încă foarte multe probleme. Plăţile pe suprafaţă întârzie şi asta ştim foarte bine. Avem foarte multe probleme cu întreaga economie din agricultură. Încă sunt stocuri foarte mari de cereale în ţară. Exporturile s-au diminuat foarte mult. Nici consumul nu este mare pentru că şi zootehnia este la pământ. În schimb suntem fruntaşi la importuri de lapte, carne, fructe şi legume. Ceva nu este în regulă. Guvernele nu iau nici o măsură pentru a-şi proteja producţia şi consumul intern. Cred că cel mai mare dezinteres este din interiorul nostru. Nu luăm măsuri că alte ţări pentru protejarea economiei naţionale”, a declarant acesta.
Raluca Daminescu, Director, Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, a vorbit despre perioadele în care se vor face următoarele plăti.
”A fost aprobată recent HG 57/2016 prin care este alocată suma pentru plata ajutorului de stat pentru schemă de ajutor pentru reducerea accizei la motorină. În decembrie 2015, APIA a plătit 52% din necesarul trimestrului III. Restul de 48% pentru trimiestrul III va fi alocat prin intermediul acestei HG despre care v-am vorbit. De asemenea, se fac eforturi şi pentru efectuarea plăţilor pentru trimestrul IV din bugetul alocat pe anul 2016.
Totodată, Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanţă Fiscală, PwC România, a vorbit despre ”Diversificarea cotelor de TVA şi taxarea inversă”. Ea este de părere că anul 2015 a fost anul cu cele mai multe controale de la ANAF, AFM, Vama etc.
”În prezent, România are taxare inversă la cereale şi din 2016 şi la diferite device-uri. De asemenea, tot de la începutul anului, s-a diversificat paleta de produse unde se aplică taxarea inversă. Ne aşteptăm că de la 1 ianuarie 2017, cota TVA să se reducă la 19% pentru toate produsele”, a declarat Bianca Vlad.