Stiri: Economie

Majorare capital One United Properties.

Principalele probleme cu care investitorii se confruntă în România

22.06.2017

Investițiile efectuate în România în ultimii trei ani au înregistrat un volum corespunzător, doar 12% din firme raportând constrângeri din punctul de vedere al finanțării. Cu toate acestea, perspectivele privind investițiile în ţara noastră sunt mixte. Climatul politic și cadrul de reglementare reprezintă principalele obstacole pe termen scurt la adresa realizării investițiilor, iar nivelurile productivității sunt mult inferioare mediei UE.

Banca Națională a României și Banca Europeană de Investiții au organizat ieri în parteneriat, conferința cu tema „Investiții și finanțarea investițiilor în România”.

Aşadar, înțelegerea constrângerilor aferente investițiilor este esențială pentru ca România să își continue calea către convergența economică. Sondajul BEI privind investițiile în România oferă o perspectivă unică pentru o mai bună înțelegere a tendințelor investiționale și a opiniilor firmelor cu privire la investiții la nivelul UE. În cadrul conferinței, s-au prezentat în premieră concluziile sondajului pentru România și s-au dezbătut implicațiile acestora și modalitățile de sprijinire a investițiilor în România.

Conform studiului, aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că au efectuat un volum corespunzător de investiții în ultimii trei ani. Pe de altă parte, ponderea firmelor care consideră că au investit prea puțin este mai ridicată în România comparativ cu alte țări din UE. Concluziile sondajului indică faptul că firmele cu un volum prea scăzut de investiții apreciază că au un stoc de capital de calitate inferioară – semnalând implicit întârzieri în realizarea investițiilor. Pe ansamblu, companiile românești percep, de asemenea, calitatea stocului lor de capital ca fiind inferioară celei corespunzătoare companiilor din alte state membre UE.

Firmele din România investesc preponderent în active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind direcționat către cercetare și dezvoltare și către pregătirea profesională a salariaților. Perspectivele privind investițiile în România sunt mixte, iar nivelurile productivității firmelor din România se mențin net inferioare mediei UE.

Aproximativ 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar apelul la finanțarea din surse interne se menține la un nivel ridicat. Deși accesul la finanțare nu reprezintă o problemă, în general, există unele firme care se confruntă cu dificultăți mai mari în accesarea cu succes a surselor externe de finanțare comparativ cu alte firme. Apelul crescut la finanțarea din surse interne ridică, de regulă, obstacole mai mari pentru firmele mici și inovative.

Incertitudinile generale se află pe prima poziție a listei de impedimente în calea investițiilor viitoare în UE și România, dar, în cazul României, se remarcă ponderea companiilor care consideră infrastructura de transport a țării un impediment – aproximativ 60% dintre acestea consideră acest aspect un obstacol, comparativ cu 38% dintre companiile din UE. Alte obstacole constau în reglementarea mediului de afaceri și disponibilitatea redusă a forței calificate de muncă.

„Când creditul finanțează investiții eficiente, el contribuie la creșterea producției potențiale. În special pentru întreprinderile mici și mijlocii, accelerarea prudentă a motorului creditării ar reprezenta o mare oportunitate de a ne putea dezvolta sustenabil”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.