Principalele probleme din domeniul fiscal, dezbătute în cadrul Tax & Finance Forum

16.11.2015

În perioada 11-12 noiembrie, BusinessMark a organizat cea de a patra ediție a Tax & Finance Forum, eveniment care a constituit un prilej de analiză şi dezbatere a fiscalității în România. În plus, forumul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Finanțelor, ai celor mai mari companii de consultanță și experți financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piața locală.

În prima zi a evenimentului s-au dezbătut subiecte legate de: legislația europeană, modificări, armonizarea legislației românești, Noul Cod Fiscal, TVA, impozitul pe profit/venit, Noul Cod de procedură fiscală, contribuții sociale, impozitarea veniturilor obținute de nerezidenții din România, legislația privind holdingurile, Noul Cod Vamal al Uniunii Europene, optimizarea și planificarea fiscală, soluţii eficiente de restructurare și reorganizare a afacerii.

”Codul rescris vine cu o serie de clarificări. De exemplu, dacă o societate construiește o clinică medicală care intră sub sfera deducerii de TVA, dar unde se vor efectua și operații estetice care sunt taxabile, codul rescris stabilește reguli foarte clare. Astfel că TVA va fi dedusă pe tot parcursul investițional, urmând ca după finalizarea procesului să se ajusteze acest aspect în funcție de operațiunile clinicii”, a explicat Oana Iacob, reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Conform acesteia, de la 1 ianuarie se va introduce taxarea inversă în cazul clădirilor, părților de clădire și a terenurilor de orice fel pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opțiune.

De asemenea, printre subiectele abordate în prima zis s-au numărat şi preţurile de transfer, Mihai Lupu, Manager, Transfer Pricing Services, prezentând o statistică potrivit căreia, 31.959 de companii vor avea obligația de întocmire a dosarului de prețuri de transfer.

”Cuantumul tranzacțiilor, termenul de întocmire, conținutul dosarului, condițiile de soclicitare sunt elemente foarte importante, dar care vor fi stabilite prin ordin al președintelui ANAF”, a declarat Mihai Lupu.

În plus, Luisiana Dobrinescu, Partener, Dobrinescu Dobrev, a explicat că procedurile de administrare începute înainte de data intrării în vigoare a noului Cod rămân supuse legii vechi, iar termenele în curs la data de 1 ianuarie 2016 se calculează după normele legale în vigoare la data când au început să curgă. În ceea ce privește reglementările secundare emise în baza actualului Cod, acestea rămân în vigoare până la înlocuirea lor.

”Contestația împotriva deciziilor de impunere se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării. Pot fi aduse probe noi, iar în 30 de zile de la depunere se poate solicita susținerea orală a contestației”, a declarat Luisiana Dobrinescu.

Totodată s-a vorbit şi despre pachetul de modificări pe TVA şi despre faptul că modificările de ordin fiscal vor avea un mare impact inițial în sfera IT.

”Sistemele vor trebui să se adapteze. Procedurile de verificare ale codurilor de TVA la beneficiari, încadrare bunurilor în funcție de codurile de tarifare. Va trebui pe de altă parte să se îmbunătățească fluxul de numerar. Taxarea inversă va fi disponibilă numai pentru tranzacțiile B2B”, a precizat Maria Cambien.

Un alt subiect de discuţie a fost Noul Cod Vamal Unional care intră în vigoare de la 1 mai 2016. Astfel, autorizarea AEO devine practic obligatorie pentru operatorii economici care doresc să obțină autorizații sau simplificări vamale, iar îndeplinirea condițiilor reprezintă un cost.

A doua zi a ofrumului a oferit răspunsuri la unele dintre cele mai importante aspecte fiscale în cadrul unor seminarii susținute de reprezentanți ai celor mai mari companii de consultanță.

Printre subiectele dezbătute se numără Noul Cod de Procedură Fiscală, Modificări fiscale în zona impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, planificarea prețurilor de transfer, prevenție vs tratament: aspecte sancționate anterior de controalele fiscale și modificările aduse de noile coduri.

 

 

Citiți și despre: