Stiri: Economie

Design Thinking Forum 2019.

Principalele provocări din judeţul Braşov, dezbătute la Business Focus Braşov

06.09.2017

Pe 14 septembrie, platforma Business Days organizează Business Focus Braşov, cea mai amplă manifestare de profil din Braşov, care se va desfăşura în cadrul Hotel Kronwell. În cadrul evenimentului vor conferenţia în jur de 50 de speakeri şi sunt aşteptaţi 350 de manageri, antreprenori şi profesionişti din Braşov şi judeţele limitrofe.

Evenimentul va fi compus din 16 manifestări: 4 sesiuni plenare, 7 workshopuri cu teme de marketing (2), vânzări (2), management (2), HR (1), 5 masterclass-uri cu teme de HR (1) şi business development (4) şi 2 sesiuni de power networking la începutul evenimentului şi la final, această din urmă fiind condimentată cu o degustare de vinuri şi o tombolă cu premii.

„Revenim după 6 ani la Braşov cu speranţa că demersul nostru de a ajuta mediul de business din oraş şi regiune să ajute la găsirea de soluţii la provocările mari cu care se va confrunta regiunea în viitorul apropiat. Studiul şi cercetarea pe care le-am efectuat înainte de evenimentul Business Focus Braşov au relevat câteva provocări majore: lipsa infrastructurii, migraţia accelerată a populaţiei tinere şi fenomenul de îmbătrânire a populaţiei care va continua şi va pune presiune mare pe umerii celor care sunt activi pe piaţa muncii. Mediul economic din Braşov este supus şi el unor riscuri, care, dacă nu sunt gestionate în mod corespunzător, vor afecta pe termen lung dezvoltarea economică a regiunii. Ne propunem, prin acest eveniment, să oferim o perspectivă clară a trendurilor şi tendinţelor şi să ajutăm oamenii din afaceri din regiune să maximizeze oportunităţile viitorului şi să minimizeze riscurile generate de ameninţări, oferind în acelaşi timp un cadru profesionist care să ajute la dezvoltarea spiritului asociativ”, a spus Laszlo Pacso, fondatorul şi Preşedintele Business Days.

În judeţul Braşov sunt, în prezent, 42.744 de companii şi persoane fizice autorizate înregistrate din care 38.165 sunt active, 1.280 sunt în insolvenţă, potrivit informaţiilor statistice despre mediul de afaceri din judeţul Braşov, culese şi prelucrate de echipa Business Days, împreună cu partenerul său, Termene.ro.

Distribuţia firmelor după gradul de risc este următoarea:

  • risc foarte mare – 24.5%,
  • risc mare – 2.32%,
  • risc mediu – 2.32%,
  • risc scăzut – 11.77%,
  • neidentificat – 14.57%.

Distribuţia firmelor după dimensiune arată astfel:

  • micro – 41.100,
  • mici – 1.434,
  • medii-mari – 210.

În ceea ce priveşte evoluţia mediei cifrei de afaceri nete a firmelor braşovene, se observă că între 2008 şi 2016 aceasta este relativ mică: în 2008 – 1.814.164 lei, iar în în 2016 – 2.193.467 lei.

Media datoriilor nete evoluează şi ea uşor spre îndatorare mai mare: în 2008 – 1.229.794 lei, în 2016 – 1.418.589 lei.

În plus, se remarcă şi evoluţia numărului mediu de angajaţi pe companii, care are şi ea un trend descrescător, an de an. Nivelul minim a fost atins în 2015, dar în 2016 se manifestă o uşoară creştere. Cei mai mulţi salariaţi sunt în industrie (40%), urmată de servicii (​31%) şi comerţ (18%). Media pierderii nete a companiilor din Braşov are şi ea o evoluţie descendentă: 2008 – 63.656 lei, faţă de 2016 – 50.454 lei.

Nu trebuie trecută cu vedere polarizarea firmelor pe principalele domenii. Cele mai multe sunt în comerţ (31%) şi servicii (44%), dar cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri a judeţului o aduce industria. Această are doar 11% din numărul total de firme, în vreme ce contribuţia sa la cifra de afaceri a judeţului este de 46%.

Top 5 ramuri industriale în funcţie de cifra de afaceri:

1. Industria mijloacelor de transport 27.08%
2. Fabricarea de maşini şi echipamente 17.72%
3. Producţia şi distribuţia de energie 12.65%
4. Industria chimică 10.93%
5. Industria de prelucrare a lemnului 8.09%

Din punctul de vedere al profitabilităţii, sectoarele de activitate se clasează astfel:

1. Servicii (7.40%),
2. Agricultură (6.10%),
3. Industrie (4.40%),
4. Comerţ (2.90%),
5. Construcţii (1.50%).​

În ceea ce priveşte investițiile străine directe, Braşo​vul se află pe locul 6 la nivel naţional din perspectiva capitalului social subscris în valută, după Bucureşti, Ilfov, Timiş, Bihor şi Mureş. Cele mai multe companii străine sunt cele din Italia şi Germania, la distanţă mică una de altă, însă societăţile din Germania au adus aport de capital de 10 ori mai mult decât cele din Italia.

Principalele provocări ale judeţului Braşov

1. scăderea populaţiei determinată în principal de doi factori: scăderea constantă a natalităţii şi migraţia populaţiei active către alte regiuni sau alte ţări, care va determina în timp o scădere a populaţiei cu aproximativ 21% până în 2030, fapt care va afecta puternic piaţa forţei de muncă;

2. procesul de îmbătrânire a populaţiei va continua: în prezent la un număr de 100 de persoane active cu vârstă între 15 şi 65 de ani îi revin un număr de 17,4 pensionari;

În anul 2030, conform estimărilor, numărul acestora se va dubla la 37 pensionari.

3. lipsa infrastructurii de transport care să încurajeze dezvoltarea schimburilor economice şi atragerea investitorilor străini, care preferă oraşe aflate la graniţa cu vestul ţării sau cele care sunt bine conectate prin aeroport, transport rutier, transport feroviar sau au porturi cu deschidere către mare (precum Constanţa).

„Pornind de la aceste statistici şi provocări ale mediului de afaceri local, Business Focus Braşov va identifica soluţii, tendinţe, modele de succes şi le va oferi participanţilor ocazia unică de a învaţă prin schimb de experienţă şi de a-şi dezvolta afacerea prin numeroase oportunităţi de business networking şi interacţiuni cu participanţii, partenerii evenimentului şi speakerii prezenţi”, au mai afirmat organizatorii evenimentului.

Pentru detalii despre programul evenimentului şi posibilitatea de achiziţie a biletelor de acces, va aşteptăm pe site-ul Business Focus Braşov: https://www.businessdays.ro/Evenimente/Business-Focus-Braşov/Homepage.