Principalele teme discutate în cadrul „Romanian Financial Conference”

16.03.2017

Pe data de 15 martie, BusinessMark a organizat cea de-a a IV-a ediție „Romanian Financial Conference”, la Hotel Radisson Blu, București. În cadrul evenimentului, specialiștii în domeniu au abordat teme precum: perspectivele generale ale economiei românești și implicațiile în mediul bancar, reglementarea și legiferarea în domeniul creditării, provocări generate de evoluțiile externe, perspective privind intermedierea financiară în zona IMM-urilor.

De asemenea, s-a vorbit şi despre managementul riscului, digitalizarea sistemului bancar, evoluția sectorului financiar nebancar, piața asigurărilor din România, finanțarea prin piața de capital, piața românească de leasing (evoluție, contribuții, priorități).

Speakerii prezenți în prima sesiune au fost: SERGIU OPRESCU, Președinte Asociația Română a Băncilor, Președinte Executiv, Alpha Bank, FLORIN DĂNESCU, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor, PETRE BUNESCU, Director General Adjunct, BRD-GSG, MIRELA IOVU, Vicepreședinte, CEC Bank, RĂZVAN BUTUCARU, Partner Financial Advisory Services, Mazars România. Această sesiune a fost moderată de GABRIELA FOLCUȚ, Președinte Comisia de Comunicare, Asociația Română a Băncilor.

SERGIU OPRESCU a vorbit despre creșterea economică, însă a ținut să atragă atenția asupra zonelor vulnerabile.

„În momentul de față, producția efectivă este aproape de potențial, ceea ce înseamnă că utilizăm capacitatea de producție la nivel maxim. Pe de-o parte, este o vulnerabilitate, dar pe de altă parte, poate fi și o oportunitate de finanțare pe viitor pe care sistemul bancar ar trebui să o ia în calcul. O altă zonă de îngrijorare este aceea că populația activă a României este în scădere din cauza valului emigrațional care a început odată cu intrarea în Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să ne îndreptăm atenția spre analiza dinamică în proiecție pentru a încerca să ne dăm seama ce se va întâmpla cu populația activă a României pentru a încerca să rezolvăm această problemă pe termen lung”, a spus acesta.

Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, FLORIN DĂNESCU, a vorbit despre importanța IMM-urilor în economia românească.

„Creditarea are un rol important într-o economie pe care vrem să o dezvoltăm. Dacă ne referim la capacitatea motorului nostru de producție, economia, am putea alege exemplul IMM-urilor. De-a lungul istoriei IMM-urilor în România, 80% dintre ele nu au folosit creditul bancar sau un alt tip de finanțare externă. Este esențial să creștem acest motor de producție deoarece reprezintă 65% din locurile de muncă din România”, a precizat acesta.

Totodată, PETRE BUNESCU, Director General Adjunct BRD-GSG, a vorbit despre evoluția sistemului bancar pe termen mediu și lung.

„Deși sistemul bancar a înregistrat o creștere moderată de activitate de creditare, există modalități prin care această creștere a creditării să cunoască o evoluție și mai bună. Spre exemplu, în sistemul bancar există suficientă lichiditate care așteaptă, într-un sens activ, să găsească debușee într-o creditare eligibilă sănătoasă. De asemenea, IMM-urile au început să-și revină după criză, așa că putem găsi și aici spațiu de creditare. Mai mult, activarea și abordarea mai curajoasă a absorbției de fonduri europene reprezintă o oportunitate pentru clienții bancari să dezvolte proiecte de investiții și de retehnologizare”, a afirmat Petre Bunescu.

Vicepreședinte CEC Bank, MIRELA IOVU, a vorbit despre insolvență, precizând că a avut așteptări mari de la noul cod al insolvenței, în special la acea parte a codului care se referă la prevenirea insolvenței.

De asemenea, RĂZVAN BUTUCARU, Partener Financial Advisory Services, Mazars România, a oferit detalii despre modul în care societățile de servicii financiare răspund la creșterea bruscă a procesului de digitalizare.

În cea de-a doua sesiune, discuțiile au fost conduse de următorii speakeri: PAUL MITROI, Director, Direcția Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurări-Reasigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, FLORENTINA ALMĂJANU, Director General, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, ANCA BĂBĂNEAȚĂ, CEO, Gothaer Asigurări-Reasigurări, BOGDAN ANDRIESCU, Președinte, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, MELANIA HĂNCILĂ, Director Executiv, Asociația Societăților Financiare din România, MUGUR POPESCU, Director investiții, BCR Pensii, Membru Board, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, JAN PRICOP, Director Executiv, Asociația Administratorilor de Fonduri. Panelul a fost moderat de DANIEL DRĂGAN, Managing Patner, BusinessMark.

PAUL MITROI, Director, Direcția Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurări-Reasigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, a oferit detalii despre rolul proiectului «Solvabilitate II» pe piața de asigurări.

„Proiectul «Solvabilitate II» a schimbat total paradigma de desfășurare a asigurărilor. Asigurătorul trebuie să-și facă o planificare pe 3-5 ani, care ar trebui, cu ajutorul informațiilor pe care le colectează și a instrumentelor pe care le are la îndemână, să încerce să detecteze posibilele devieri ale jucătorilor din piață”, a explicat el.

FLORENTINA ALMĂJANU, Director General, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, a povestit despre industria asigurărilor în anul 2017, iar ANCA BĂBĂNEAȚĂ, CEO, Gothaer Asigurări-Reasigurări, a explicat importanța implementării Insurance Distribution Directive (IDD)

BOGDAN ANDRIESCU, Președinte, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, a vorbit despre contextul economic din România.

„Suntem pe ultimul loc în Europa după numărul de IMM-uri, având doar 426.000. Starea critică a IMM-urilor din România a fost adâncită de noi decalaje de dezvoltare a crizei globale. Recuperarea decalajelor de dezvoltare din alte state ale Uniunii Europene a fost posibilă și datorită asigurărilor. IMM-urile din România sunt încă la limita supraviețuirii și orice tip de risc care apare poate însemna un adevărat dezastru. Un incendiu poate închide o afacere, de aceea asigurarea este un instrument de bază în managementul riscului. Din păcate, este foarte puțin folosit de IMM-urile românești”, a spus acesta.

 

 

Citiți și despre: