Slide

Finante

Programul BVB Arena 2024

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti

01.07.2018

Indicii BVB arată trendul unui grup de acţiuni sau a bursei, în general. Persoanele care investesc la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu analizează doar evoluţia acţiunilor pe care le-au achiziţionat sau pe care au în plan să le cumpere, ci şi evoluţia indicilor bursieri, întrucât le oferă detalii importante privind trendul pieţei de capital.

Indicele bursier reprezintă o medie a preţurilor mai multor acţiuni şi arată trendul unui grup de acţiuni sau a bursei, în general. Mai exact, aceşti indici s-au dezvoltat pentru a veni în sprijinul investitorilor, însă şi pe fondul diversificării instrumentelor financiare tranzacţionate pe burse.

Astfel, investitorii pot urmări evoluţia unui grup de acţiuni prin intermediul unui indice. În plus, performanţa unei burse se măsoară nu prin evoluţia titlurilor în parte, ci prin analizarea indicilor.

Bursa de Valori Bucureşti calculează în timp real opt indici proprii – BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-FI, BET-NG și BET Plus. La aceşti indici se adaugă și un indice dezvoltat împreună cu Bursa de Valori din Viena: indicele ROTX.

Cei opt indici ai BVB sunt BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-FI, BET-NG și BET Plus

Principalii indici bursieri ai BVB:

Indicele BET

Cel mai important indice al Bursei de Valori Bucureşti este BET (Bucharest Exchange Trading).  Acesta cuprinde cele mai lichide 10 titluri care se tranzacţionează la bursă. Indicele BET a fost lansat în luna septembrie a anului 1997, fiind primul indice al Bursei de Valori Bucureşti.

Printre titlurile care fac parte din indicele BET se numără Fondul Proprietatea, Transgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD, Transelectrica etc.

Indicele BET-TR

Acest indice a fost lansat în anul 2014 şi are legătură directă cu indicele BET, pentru ca el redă evoluţia celor mai lichide 10 companii listate la BVB, însă ia în considerare dividendele acordate de societăţile care sunt în componenţa indicelui.

Indicele BET-BK

Indicele BET-BK a fost lansată în anul 2012, însă s-a calculat retroactiv din 2009. Indicele este compus din primele 25 de acțiuni listate în funcție de lichiditate şi include şi societăţile de investiţii financiare (SIF). În plus, indicele BET-BK ia în calcul atât companiile din România listate, cât şi cele străine care se tranzacţionează pe bursa locală.

Indicele BET-FI

Indicele BET-FI indică evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), fiind vorba de un indice sectorial.

Indicele BET-NG

De asemenea, indicele BET-NG este unul sectorial, fiind un indice care indică evoluţia companiilor din domeniul energiei şi al utilităţilor.

Indicele BET-XT

Indicele BET-XT reflectă evoluția prețurilor celor mai lichide 25 de societăţi româneşti tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Indicele BET-XT-TR

Indicele BET-XT-TR a fost lansat în anul 2015 şi cuprinde aceleași companii ca şi indicele BET-XT, însă ia în calcul şi dividendele pe care le oferă companiile care intră în componenţa lui.

Indicele BET-Plus

BET-Plus indică evoluția a 34 de companii românești listate la BVB, în funcţie de lichiditate, cu excepția societăților celor cinci SIF-uri.

Indicele a fost lansat în iunie 2014. Mai exact, BET-Plus indică trendul pe care îl au acţiunile tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de la Bucureşti şi îndeplinesc cerinţe minime de lichiditate.

BET-Plus include acţiuni precum Fondul Proprietatea, Transgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD, Transelectrica, BVB, Zentiva, Biofarm şi Romgaz

Indicele ROTX

Indicele ROTX (The Romanian Traded Index) este dezvoltat în colaborare cu Bursa de Valori din Viena. Acesta este calculat de Bursa din Viena pe baza evoluţiilor societăţilor româneşti care deţin cea mai mare capitalizare şi care au o lichiditate crescută.

Mai exact, ROTX indică evoluţia generală a Bursei de Valori de la Bucureşti.

Toţi aceşti indici indică trendul pieţei sau a unui segment al bursei, putând fi analizaţi pentru a calcula randamentul total al BVB sau a unui portofoliu de acţiuni.

Indicii BVB pot fi analizaţi pentru a calcula randamentul total al bursei de la Bucureşti sau a unui portofoliu de acţiuni

De asemenea, toţi aceşti indici se pot tranzacţiona, ajutând astfel la diversificare portofoliului şi temperarea riscului reducerii rapide a preţului unei acţiuni.

Evoluţia indicilor BVB în perioada ianuarie-mai 2018

Bursa de Valori București a încheiat luna mai la un nivel de 8.080 de puncte pentru indicele principal BET, care include cele mai tranzacționate 13 companii de pe piața principală excluzând SIF-urile, după ce în aprilie testase pragul de 9.000 de puncte. Corecţiile ex-dividend în cazul unor companii din componența indicelui BET, discuţiile apărute în spațiul public cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private şi tensiunile din piețele externe au fost factori care au stat la baza acestor scăderi ale indicelui BET, potrivit analiștilor. La finalul primelor cinci luni din acest an, indicele BET mai păstra o creștere de doar 4,2 procente.

Indicele BET a încheiat luna mai la o valoare de  8.080 de puncte

Un avans mai puternic a fost înregistrat de companiile din BET luând în calcul și dividendele oferite de acestea.

Astfel, în ceea ce privește cifrele din primele cinci luni, dacă ne uităm la nivelul Uniunii Europene, România este pe locul 3 din 28 de state cu o creștere importantă de 6,53% a indicelui BET-TR, care include și dividendele.

„Chiar și după incertitudinile recente, BVB se păstrează ca randament investițional în primele cinci luni ale anului înaintea unor burse precum Viena, Frankfurt, Londra, Budapesta, Varșovia sau Praga”, a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Investitorii de la BVB au realizat, per total, în primele cinci luni tranzacții de peste 1,1 miliarde de euro, folosind diverse tipuri de instrumente financiare – acțiuni, obligațiuni, unități de fond, produse structurate.

Capitalizarea bursieră a companiilor locale a fost, la sfârşitul lunii mai, de 19,8 miliarde de euro

Capitalizarea bursieră a companiilor locale a fost de 19,8 miliarde de euro, la sfârşitul lunii mai, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 35 de miliarde de euro.