Stiri: Stiri

Problemele industriei de apărare, discutate de Ministrul Economiei şi MApN

12.12.2013

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi reprezentanţii sindicatelor din apărare au discutat astăzi problemele cu care se confruntă industria. Întâlnirea a avut loc la Ministerul Economiei, iar din partea sindicatelor au fost prezenţi Bogdan Hossu, liderul confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Nicolae Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Gl.mr.ing. Cătălin-Adrian Moraru, locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente din cadrul MApN, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice precum şi lideri sindicali ai filialelor CN Romarm SA.

“Reprezentanţii sindicatelor au apreciat organizarea acestei întâlniri deoarece pentru rezolvarea unor probleme de actualitate cu care se confruntă industria de apărare din România este nevoie de consensul celor trei actori guvernamentali”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Printre temele de discuţie se numără probleme care ţin de asigurarea resurselor de finanţare şi de valorificarea produselor în acest domeniu, chestiuni legislative, subiecte referitoare la investiţiile în retehnologizare şi modernizare la companiile din industria de apărare, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

MApN a anunţat că va continua derularea contractelor de achiziţionare de produse şi servicii de mentenanţă de la unităţile din industia de apărare, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, referindu-se fabricile de la Craiova, Moreni, Mija, Dragomireşti, Bacău, şi Braşov. Reprezenzanţii Ministerului au precizat că unităţile româneşti din acesta îndustrie trebuie să producă la standarde NATO.

Secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea a declarat, legat de acest subiect, că în contextul reorganizării CN Romarm, ar trebui ca MApN să pună la dispoziţie necesităţile standard, pentru că, în felul acesta, în imposibilitatea redactării unor programe multianuale, investiţiile vor putea fi planificate şi orientate către unităţi care corespund cerinţelor actuale din acest domeniu.

De asemenea, au fost aduse în discuţie posibilităţile de valorificare ale produselor din industria de apărare de către Ministrul Apărării Naţionale, perpetuarea datoriilor societăţilor din acest domeniu precum şi restructurarea la unităţile unde producţia militară se poate separa de cea civilă.

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a concluzionat, la finalul întâlnirii, că în perspectiva privatizării în domeniul industriei de apărare important de clarificat problema proprietăţii şi acţionariatului, în vederea valorificării sau vânzării de active, astfel încât banii obţinuţi să se întoarcă tot la companiile din domeniu, care au nevoie de resurse financiare.