Stiri: Economie

Problemele siderurgiei, discutate de Ministerul Economiei și companiile de profil

17.01.2014

Reprezentanţii principalelor companii din industria siderurgică românească și asociaţiile patronale ale siderurgiştilor s-au întâlnit ieri cu ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, şi cu secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Volintiru  pentru a elabora un plan de acţiuni pentru industria locală de profil.

Întâlnirea de lucru a avut loc la  sediul Ministerului Economiei, printre companiile participante numărându-se ArcelorMittal, ALRO Slatina, Tenaris Silcotub Zalău, Uniunea Producătorilor de Oţel din România și Societatea Română de Metalurgie.

Reprezentanţii acestor companii au prezentat oficialilor Ministerului principalele probleme cu care se confruntă sectorul siderurgic din România, în special, industria oţelului şi cea a aluminiului, şi au solicitat sprijin guvernamental pentru soluţionarea acestor probleme în vedere revitalizării acestei industrii.

Principalele probleme semnalate de companii

”O primă problemă ridicată a fost preţul energiei electrice, considerat ca fiind împovărător pentru o industrie supusă permanent restructurării şi eforturilor de reducere a costurilor”, potrivit Ministerului Economiei.

Ionel Borş, Country Manager în cadrul ArcelorMittal Galaţi, a semnalat faptul că acesta este unul necompetitiv şi mult mai mare față de preţurile practicate în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.

Reprezentanţii industriei care au participat la consultările de la Ministerul Economiei au confirmat faptul că nivelul ridicat al taxelor pentru energie regenerabilă, certificate verzi şi cogenerare sunt aspecte care afectează grav competitivitatea industriei metalurgice.

Ei au mai semnalat impactul liberalizării preţului la gazele naturale asupra industriei prelucrătoare, solicitând prelungirea acestui proces până în anul 2018.

Andrei Gerea a transmis  companiilor prezente susţinerea Ministerului Economiei pentru soluţionarea problemelor semnalate. În plus, secretarul de stat Adrian Volintiru i-a informat că va prezenta aspectele semnalate în cadrul unei întâlniri cu oficiali ai Departamentului pentru Energie.