Producatori de miere

Amenzi pentru firmele care produc, distribuie și vând miere

19.12.2018

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a derulat o acţiune la nivel naţional care a vizat verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, prelucrarea și comercializarea mierii de albine.

Controale oficiale la producătorii de miere

Echipe de inspectori au efectuat controale oficiale în unităţile din sectorul mierii de albine, pe întregul lanț alimentar.

Per total au fost verificate 2.284 de obiective:

  • 1.801 stupine,
  • 31 de centre de colectare a mierii,
  • 45 de unități de procesare a mierii,
  • 406 de unități de vânzare cu amănuntul, care comercializează miere.

Deficienţele constatate în urma controalelor au dus la aplicarea a nouă sancţiuni contravenţionale. Acestea au însumat 36.700 de lei. De asemenea, au fost emise și 312 de ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității (OIA) pentru unități din sectorul mierii de albine.

Producători de miere. 200 de kg de miere, retrasă de la vânzare

Autoritățile au aplicat măsuri de reținere oficială sau sechestru și au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată de către operatorul din sectorul alimentar.

Printre neconformităţile constatate și sancţionate se numără:

– desfășurarea unor activități pentru care unitățile nu au fost înregistrate sanitar veterinar;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă la nivelul unităților de colectare, procesare și reambalare a mierii;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind gestionarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind asigurarea trasabilității mierii de albine;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind elaborarea și implementarea programelor proprii de control.

Inspectorii sanitari au prelevat 176 de probe de miere de albine, atât de la nivelul producției primare și unităților de procesare a mierii, cât și din unitățile de vânzare cu amănuntul.

Analize

Probele de miere au fost analizate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) București pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural – HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahăr invertit, umiditate, conductivitate electrică, aciditate, reziduuri de pesticide și medicamente).

Dintre probele analizate, 147 au avut rezultate corespunzătoare la toți parametrii analizați, iar 29 probe au avut rezultate neconforme cu cerințele legislației, la anumiți parametrii ( indice diastazic, indice polinic, hidroximetilfurfurol (HMF) etc.).

Pentru probele cu rezultate neconforme, reprezentanții DSVSA au dispus retragerea de la comercializare, dirijarea către unități de neutralizare și distrugerea acestora.

Citește și Topul producătorilor de bere: Pe ce loc se află România?

 

 

O părere la “Amenzi pentru firmele care produc, distribuie și vând miere

  1. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Amenzi pentru firmele care produc, distribuie și vând miere

Comentariile nu sunt permise.