Stiri: Agricultura

Producătorii agricoli din R. Moldova, susţinuţi de România

01.08.2014

Ieri, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc o reuniune între secretarul de stat Daniel Botănoiu și o misiune a reprezentanţilor Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă, condusă de vice ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

La întâlnire au participat reprezentanții marilor lanțuri de distribuție și procesatori din România iar scopul acesteia a fost de a stabili relații directe între părți în vederea desfacerii pe piața din țara noastră a fructelor și legumelor proaspete din Republica Moldova, în urma restricțiilor la exportul produselor agricole pe piața Federației Ruse.

Daniel Botănoiu a afirmat susținerea pe care o acordă premierul României, Victor Ponta, precum și viceprim-ministrul, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, producătorilor agricoli din Republica Moldova pentru a depăși situația economică delicată în care aceștia se află ca urmare a embargoului impus de Rusia.

”Republica Moldova este din punctul nostru de vedere, parte a Europei și această activitate a cultivării fructelor și legumelor trebuie menținută, motiv pentru care aveți toată susținerea noastră, a organizațiilor producătorilor din România”, a afirmat secretarul de stat.

Reprezentantul Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă a prezentat potențialul Republicii Moldova pentru export. Este vorba de mere proaspete și mere pentru procesare, prune și struguri de masă.

Reprezentanții marilor retaileri și-au manifestat, în general, interesul pentru susținerea producătorilor din Republica Moldova, iar Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a propus ca în perioada următoare să aibă loc discuții între fiecare hypermaket și producătorii din Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat avantajos pentru ambele părți.