Stiri: Agricultura

Producătorii de carne de pui vor avea și în 2014 o perioadă dificilă

29.01.2014

Producătorii de carne de pui vor avea în continuare o perioadă dificilă în contextul în care nu există o corelare corectă între costurile resurselor și prețurile din magazine. ”Vorbim în continuare de perioade dificile pentru producători, de necorelări juste între prețurile resurselor în aceste industrii și prețul de raft al cărnii, produselor din carne și ouălor pentru consum. Prețurile acestor produse în țările UE continuă să fie mai mari cu 35 – 60% în condițiile unor costuri similare cu ale noastre”, a afirmat Grigore Horoi, președinte al Agricola Bacău.

Legat de evoluția companiei, acesta a precizat că se va continua trendul de creștere din ultimii ani, iar pentru 2014 preconizează un avans de 5% al vânzărilor de carne de pasăre, de 6% la mezeluri și de 7% la semipreparate și produse ready-meal.

Anul trecut, vânzările la carnea de pasăre ale companiei au avansat, în valoare, cu 8% comparativ cu 2012. Per total, Agricola Internaţional SA Bacău a raportat pentru 2013 o cifră de afaceri de 82 milioane de euro.

Și anul trecut, performanța financiară a companiilor din această industrie a avut de suferit pe fondul decalajului între preţurile foarte ridicate la resursele de bază din prima parte a anului trecut și prețul la raft al cărnii de pasăre. Totuși, în a doua jumătate lucrurile s-au mai reglat, pe fondul recoltei bune la cereale. În volum, vânzările de carne de pasăre a Agricola au avansat cu 7%, la 34.724 tone.

”Exporturile s-au diminuat cu aproximativ 30% față de anul trecut (circa 12% din producţia de carne) deoarece ne-am concentrat mai mult pe piața internă, în special în zona retailului tradițional, unde livrăm astăzi 34% din producția de carne, față de 22% anul trecut”, a mai spus preşedintele Agricola Bacău.

În 2013, per total, grupul de firme Agricola, a înregistrat afaceri de 133 milioane euro, nivel similar cu cel din 2012. Pe segmentul ouă de consum s-a consemnat o scădere, pe fondul unor prețuri mai mici.