Stiri: Agricultura

Producătorii de cereale autohtoni, nemulțumiți de piața românească

14.08.2013

Agricultorii români ar putea renunța la a vinde produsele lor în țară, nemulțumiți fiind de prețurile practicate de către intermediarii autohtoni. Astfel, potrivit președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, producătorii de cereale de la noi din țară ar urma să se orienteze către a-și vinde marfa direct la companiile din Orientul Mijlociu.

Nemulțumirea agricultorilor români se leagă de tarifele foarte mici pe care intermediarii români le practică, soluția unei vânzări direct la companiile din Orientul Mijlociu fiind o opțiune viabilă în acest moment. Deși agricultorii au solicitat autorităților române să intervină vizavi de prețurile practicate, status român nu are cum să intervină în contextul unei pieţe libere pentru a manevra preţul cerealelor într-un mod care ar aduce mai multă profitabilitate producătorilor. Adresa oficială a MADR recomandă producătorilor să încerce să evite pierderile din cauza preţului prin colaborarea cu Organizaţia Interprofesională Cereale şi Produse derivate din Româ¬nia (OIPA), singura care ar putea ajuta reglementarea pieţei, notează ziarul Bursa în ediția sa electronică.

„În septembrie vom începe discuţiile cu câţiva importatori din Orientul Mijlociu interesaţi să cumpere cereale direct din România, fără intermediari”, a declarat pentru sursa citată Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Statele din regiunea menționată fac parte dintre cei mai mari importatori de cereale la nivel global. Conform Index Mundi, Egiptul, Turcia, Irak, Yemen, Arabia Saudită vor fi în primii douăzeci importatori de grâu pentru anul acesta.

Sursă: Bursa.ro