Stiri: Sanatate

Lista medicamentelor esentiale

Producătorii de medicamente cer preşedintelui să salveze industria de generice

20.05.2015

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită președintelui Klaus Iohannis și primului ministru Victor Ponta să se implice pentru găsirea urgentă a unor soluții pentru salvarea industriei de medicamente generice, o industrie strategică pentru România care de trei ani se află într-o criză fără precedent.

Suprafiscalizarea industriei farmaceutice, aplicarea injustă a taxei clawback pentru producătorii de medicamente generice, precum și interpretarea eronată și neconcurențială a metodologiei de calcul a prețurilor pentru medicamentele generice au devenit complet nesustenabile și vor duce inevitabil la intrarea în colaps a fabricilor din România, care nu vor mai putea susține punerea pe piață a unor medicamente al căror preț este sub costul de producție.

„În ultimii trei ani am semnalat constant situația critică în care se află producătorii de medicamente generice, am epuizat toate căile de dialog cu autoritățile relevante, care ar putea să îndrepte situația, însă nu s-a luat nicio măsură reală, cu un impact clar. Suntem în punctul în care numai intervenția celor mai înalte foruri de decizie poate preveni falimentul industriei farmaceutice locale” a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Asociaţia reamintește că în ultimii ani, cadrul fiscal și de reglementare impredictibil și ostil producătorilor de medicamente generice din România a cauzat dispariția a peste 1.300 de medicamente cu prețuri accesibile din România, disponibilizarea a peste 300 de angajați, ratarea unor investiții de circa 50 milioane de euro în industria farmaceutică locală și, în general, a redus competitivitatea industriei pe segmentul exporturilor.

Taxa clawback, la un nou maxim istoric

Creșterea la un nou maxim istoric al nivelului taxei clawback pe trimestrul 1 al anului 2015, la peste 26% din vânzările către sectorul public, va duce la agravarea acestei situații și la dispariția și mai multor medicamente ieftine de pe piață, cu efecte îngrijorătoare în special asupra pacienților cu venituri reduse.

Restrângerea producției locale de medicamente va duce cu timpul la detehnologizarea fabricilor românești, care se vor limita la a produce numai medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, singurele care mai rămân încă profitabile.

„În lipsa aplicării unor măsuri urgente care să corecteze cadrul de reglementare discriminator din prezent, România riscă să devină eminamente un importator de medicamente, lucru extrem de dăunător pentru economie și periculos în cazuri de forță majoră,” a mai declarat Damian.